De vorba cu Maria P, pacienta noastra invingatoare in lupta cu cancerul de san
Maria P., 63 ani
Maria este una dintre cele 6000 de femei diagnosticate anual cu cancer de san. Pentru ea, lupta cu boala a fost dura, dar a iesit invingatoare. O mare parte din reusita, spunea aceasta, i se datoreaza si perioadei de recuperare medicala dupa boala, cand fizioterapeutul a reprezentat suportul fizic si moral de care avea nevoie pentru a traversa mai usor aceasta perioada dificila. Va invitam sa cititi in continuare un interviu alaturi de Maria P., pacienta a centrului Terapie pentru Miscare, despre cancerul de san, lupta cu boala si rolul drenajului limfatic in recuperarea postmastectomie.
„A fost socant, totul s-a intamplat in doar doua zile”
- Ati fost diagnosticata cu cancer de san. Cum a inceput totul si ce a urmat?
Asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, in luna martie a anului 2014, am remarcat doi noduli la sanul stang in timp ce imi faceam baie. A doua zi m-am dus la medic pentru a vedea despre ce este vorba, iar acesta mi-a recomandat sa fac o ecografie mamara. Rezultatul l-a alarmat pe domnul doctor, motiv pentru care m-a trimis la I.C. Fundeni pentru investigatii suplimentare.
La Fundeni mi s-a recomandat sa fac o biopsie, care avea sa imi confirme temerile. Nodulii erau maligni. A fost socant pentru mine, totul s-a intamplat in doar doua zile. Daca ieri nu stiam despre cancerul de san, a doua zi eram deja diagnosticata, iar intr-o saptamana incepusem deja chimioterapia. Mi s-au recomandat 12 sedinte, cate una in fiecare saptamana, insa pe la jumatatea tramentului, am plecat in Germania, la Institutul de Boli ale Sanului din Heidelberg pentru a beneficia de a doua opinie medicala. Acolo am repetat investigatiile medicale, iar medicii au confirmat tratamentul primit in Romania, insa mi-au recomandat sa fac o doza mai mica de citostatice in fiecare zi. Asa se face ca am inceput chimioterapia in martie si am terminat-o abia in septembrie, insa, cel putin, nu am avut stari de rau sau de greata, suportand foarte bine tratamentul.
„Sunt unul dintre cazurile fericite, care a reusit prin drenaj limftic sa previna limfedemul”
- Ce a urmat dupa chimioterapie?
Dupa terminarea tratamentului cu citostatice, mi s-a recomandat, la cateva saptamani, sa fac operatia de mastectomie. Chiar daca era a doua interventie chirurgicala din viata mea, prima fiind cea de cezariana, la nasterea fetitei mele, a fost totul in regula si am trecut cu bine peste aceasta experienta. Nu am trait nicio drama legata de pierderea sanului, insa asta se datoreaza si echipei de specialisti cu care aveam sa lucrez.
Dupa operatie, am facut si radioterapie, iar la scurt timp dupa aceea, unul dintre chirurgii care au asistat la operatia mea, mi-a recomandat sa merg la fizioterapeutul Bogdan Goga, la centrul Terapie pentru Miscare. Mi-a explicat ca dupa mastectomie, in special din cauza faptului ca mi-au fost scosi ganglionii limfatici, este posibil sa dezvolt limfedemul bratului. Am avut deplina incredere in recomandarea medicului, chiar daca pe moment nu am inteles despre ce risc este vorba. Asa se face ca l-am cunoscut pe Bogdan Goga, care pentru mine a reprezentat un real suport in perioada de recuperare dupa cancerul de san. Am inceput sedintele de drenaj limfatic dupa ce acesta mi-a explicat faptul ca, ganglionii limfatici joaca rolul unor statii prin care trece limfa in circulatia sa prin organism si ca, din moment ce au fost scosi, exista riscul ca aceasta sa se blocheze intr-un anumit punct, motiv pentru care este necesar sa fie drenata catre ceilalti gangloni limfatici ramasi.
Eu sunt unul dintre cazurile fericite, care m-am prezentat din timp la fizioterapeut, si am prevenit aparitia limfedemului.
- Nu ati simtit niciodata dupa operatie un disconfort la nivelul bratului?
Am simtit un disconfort si, probabil, daca nu m-as fi dus imediat dupa operatie la fizioterapeut, as fi dezvoltat limfedemul la nivelul bratului. De fapt, cred ca cel mai corect ar fi sa spun ca am reusit sa tin afectiunea sub control. De fiecare data cand aveam o pauza relativa de la drenajul limfatic, simteam limfa acumulandu-se. Cunosc numeroase doamne care au bratul extrem de umflat din cauza ca nu au mers la timp, la fizioterapeut. Tocmai de aceea, mi-as dori, ca prin acest interviu, tot mai multe doamne sa afle despre beneficiile drenajului limfatic dupa mastectomie si sa mearga imediat dupa operatie la fizioterapeut.
“Drenajul limfatic si intalnirile cu fizioterapeutul m-au vindecat in proportie de 80%”
- Povestiti-ne putin, din perspectiva pacientului, ce presupune drenajul limfatic.
Drenajul limfatic este o manevra fizica, concreta, prin care fizioterapeutul directioneaza limfa catre ganglionii aflati in zona axilara. Pacientul poate simti cum limfa este drenata prin organism si poate vedea imediat beneficiile. Bratul se simte mai putin tensionat, iar mobilitatea acestuia se imbunatateste. Drenajul limfatic in cazul nostru, al pacientelor cu mastectomie, este un tratament pe termen lung, care ne ajuta sa tinem afectiunea sub control. Eu vin deja de 3 ani la Bogdan Goga, acum ceva mai rar ce-i drept, cam o data pe saptamana. Insa pentru mine face parte din rutina si din stilul meu de viata.
Drenajul limfatic ma ajuta sa tin lucrurile sub control, iar intalnirile cu Bogdan au fost si sunt extrem de benefice si pentru starea mea psihica. Bogdan este o persoana empatica, care isi face cu multa responsabilitate treaba, are de fiecare data o vorba buna pentru toata lumea si, in timp, pot spune ca am ajuns sa avem o relatie de prietenie frumoasa. Este un adevarat profesionist, care te face sa te simti confortabil si in largul tau, chiar daca drenajul limfatic este o procedura ce presupune o expunere destul de mare.
Pot spune ca drenajul limfatic si intalnirile cu fizioterapeutul m-au vindecat in proportie de 80%. Bogdan este genul de specialist care stie despre fiecare pacient cate ceva, iar prin felul lui de a fi, extrem de energic si pozitiv, reuseste sa te faca sa te detasezi de toate problemele cu care ai venit la sedinta de recuperare. Practic, te ajuta sa te si relaxezi, iti da increderea ca esti pe maini bune, iar asta nu poate sa fie decat extrem de benefic pentru fizicul si psihicul omului. Merg la terapie, de fiecare data, cu drag.
- Ce le sfatuiti pe doamnele care sunt acum la inceput de drum, in lupta cu cancerul de san.
Le recomand sa fie curajoase si sa lupte, sa aiba incredere in sfatul medicului si sa mearga la drenaj limfatic imediat dupa operatie pentru a preveni aparitia limfedemului. Fiecare persoana va avea insa propriul mod in care gestioneaza lupta cu boala. Eu fac parte din categoria oamenilor optimisti, care au depasit cu bine boala, insa un aport important si cu totul deosebit l-a avut si fizioterapeutul Bogdan Goga, caruia ii multumesc si pe care il voi recomanda cu drag oricui. Cu siguranta, viata mea ar fi fost altfel daca nu il intalneam pe Bogdan Goga si nu faceam drenaj limfatic.