Durerile de spate in timpul sarcinii. Cauze si metode pentru diminuarea durerii.

Durerile de spate reprezinta una dintre cele mai comune probleme ale femeilor insarcinate. Aproape jumatate din toate femeile au dureri de spate intr-o anumita etapa a sarcinii, fiind normal ca durerea sa se prezinte tocmai in ultimele luni de sarcina sau sa se intensifice pe masura ce sarcina evolueaza.

In principiu, durerea de spate poate fi cauzata de:

  • Efortul sustinut de spate pentru kilogramele acumulate in plus;
  • Schimbari de postura pentru a compensa greutatea suplimentara a sarcinii (centrul de gravitatie se deplaseaza inainte si exercita o tensiune mai mare in partea inferioara a spatelui);
  • Presiunea asupra muschilor slabiti si intinsi ai abdomenului, care sustin coloana vertebrala;
  • Schimbarile hormonale care dilata articulatiile si ligamentele ce leaga oasele pelviene de coloana vertebrala.

In timpul sarcinii, durerile de spate pot fi evitate sau diminuate daca se va tine cont de urmatoarele aspect:

Postura.

Viitoarea mamica va trebui sa mentina o postura cat mai corecta, cu soldurile inainte si spatele drept. Burta nu trebuie scoasa in fata si nici spatele arcuit. Indicat este sa se stranga fesele, umerii sa fie impinsi in spate si lateral si sa se pastreze o postura dreapta.

Pauzele de mers.

Se evita cat de mult posibil statul in picioare pentru mult timp. In caz contrar, se recomanda pauzele cat mai dese si odihnirea unui picior pe un suport/bancuta pentru atenuarea tensiunii spatelui.

Ridicarea obiectelor.

Femeia insarcinata nu va trebui sa ridice obiecte grele sau copii intrucat inseamna un efort si mai mare pentru spate. In situatia in care este nevoita sa ridice ceva de la sol, flexeaza genunchii si se ridica lasand greutatea pe picioare si nu pe spate. De asemenea, va imparti in mod egal greutatea lucrurilor pe care le transporta.

Incaltamintea.

La fel de important va fi sa poarte pantofi cu toc jos si cu un suport bun al boltei plantare. Pantofii cu toc inalt sunt de evitat deoarece exercita presiune asupra muschilor bazinului.

Dormitul.

Viitoarea mamica va incerca sa doarma pe o perna ergonomica si cat mai mult pe o parte, pe o saltea tare. De asemenea, o perna asezata intre picioare, cand se odihneste pe o parte, ii va pastra dreapta coloana vertebrala si va oferi un sprijin mai mare pentru spate.

Perna ergonomica

In plus, orice femeie ar trebui sa includa in rutina zilnica o forma de activitate fizica usoara (mers, inot) si cateva exercitii de stretching pentru spate si aductorii coapsei, pe parcursul sarcinii.

Comentarii

comments