Efectele benefice ale exercitiilor pentru scolioza
Scolioza este o afectiune care poate aparea la orice varsta, insa se manifesta cel mai frecvent in timpul adolescentei, fiind o deviatie a coloanei vertebrale.
Aceasta boala provoaca insuficienta respiratorie, deoarece plamanii isi reduc capacitatea. Si organele interne sunt afectate.
Exercitiile pentru scolioza dau rezultate foarte bune, in 6 luni de la inceperea sedintelor se observa imbunatatiri considerabile. Exercitiile se realizeaza cu ajutorul unui medic specialist, de minim 3 ori pe saptamana.
Cu cat aceasta afectiune este depistata mai rapid, cu atat si recuperarea este mult mai usoara. In momentul in care deviatiile devin mai mari de 10 grade, se considera faza de debut a scoliozei.
Coloana se deformeaza, luand forma unui S, cauzand atat dureri, cat si o pozitie anormala a intregului corp. Exercitiile pentru scolioza previn accentuarea afectiunii, ameliorand totodata simptomele aparute.
In cazul copiilor, pe langa exercitii, se recomanda si purtarea unui corset, care mentine coloana vertebrala intr-o pozitie corecta.
Printre cauzele scoliozei se numara bolile neuromusculare, pozitia incorecta a corpului pentru o perioada mare de timp, bolile osoase, traumatisme sau malformatii din nastere.
Factorii de risc sunt atat varsta, mai ales in adolescenta, cand au loc cresteri bruste, cat si genul, scolioza apare mult mai des la femei.
Fiind o boala care poate evolua, este foarte important sa incepeti exercitiile fizice inca de la primele semne, deoarece formele foarte grave de scolioza pot necesita interventii chirurgicale pentru corectie.
In urma examenului clinic, medicul va stabili un diagostic si va intocmi un plan personalizat de exercitii pentru scolioza.
Exercitiile fizice sunt recomandate indiferent de tipul scoliozei, deoarece imbunatatesc postura si reduc durerile, daca sunt facute corect, intr-o clinica specializata.
Scolioza se poate declansa si fara o cauza anume, acest tip se numeste scolioza idiopatica.
Cu ajutorul kinetoterapiei, se intaresc muschii spatelui, sustinand mai bine coloana vertebrala.
Inainte de inceperea sedintelor, se realizeaza o radiografie toracica, pentru a se observa gradul de inclinare al coloanei vertebrale.
Concluzionand, exercitiile fizice au numeroase beneficii in tratarea diferitelor afectiuni. Scolioza se poate trata in timp, cu ajutor specializat. Sunt necesare controalele periodice, pentru a se observa evolutia afectiunii. Exercitiile fizice se pot realiza si acasa, dupa indrumarea medicului.