Fizioterapia in coxartroza (artroza soldului)

Interviu realizat in colaborare cu Razvan Bogateanu, 1

fizioterapeut in cadrul centrului Terapie pentru Miscare  

 • Ce este coxartroza?

Coxartroza, denumita si artroza soldului este o afectiune degenerativa (de imbatranire prematura) si apare atunci cand cartilajul articular se degenereaza pana in punctul final,  in care oasele vin in contact direct (os pe os), determinand  aparitia durerii, o “intepenire” a soldului, dar si scaderea functionabilitatii la nivelul acestei articulatii.

Daca in faza incipienta tratamentul va fi unul conservator, constand in fizioterapie si tratament medicamentos, se poate ajunge ca, in stadiu avansat,  intervenia chirurgicala sa fie singura solutie eficienta, ce va consta in inlocuirea articulatiei cu o proteza partiala sau totala de sold.

 • Care sunt cauzele care duc la aparitia coxartrozei?
 1. Odata cu inaintarea in varsta, creste riscul de aparitie al acestor procese degenerative. In functie de activitatea pe care o desfasurati la locul de munca sau in functie de stilul de viata adoptat, acestea va pot grabi sau incetini evolutia coxartrozei.
 2. Obezitatea este un factor important in aparitia coxartrozei prin suprasolicitarea articulatiilor importante (sold si genunchi) pe termen lung.
 3. Accidentarile de diverse tipuri, care v-au afectat cartilajul articular sau acele activitati care implica solicitarea articulatiei in mod repetitiv si/sau de mare intensitate, pot duce la aparitia coxartrozei.
 4. Coxartroza se poate dezvolta si pe fondul unor boli care afecteaza metabolismul intregului organism, precum: diabetul zaharat, hipotiroidia, guta, boala Paget a osului.
 • Care sunt simptomele coxartrozei?

In faza incipienta, veti resimti un disconfort la anumite miscari sau amplitudini ale miscarilor soldului, ori rigiditate la nivelul articulatiei. Durerea se va accentua la efort si se va ameliora la repaos. Pe masura ce coxartroza progreseaza, durerile vor deveni permanente, iar procesele inflamatorii de la nivelul articulatiei soldului se vor inmulti si vor aprea din ce in ce mai des .

In faza avansata, cartilajul va disparea si se va ajunge la blocarea articulatiei. Astfel, durerile se vor accentua la mers, vor deveni permanente si destul de greu de suportat, fiind apoi urmate de incapacitate de miscare a membrului inferior, in special a coapsei. In fazele avansate, mersul va avea de suferit si va capata un aspect specific, cu soldul in rotatie externa si usor flectat.

 

 • Cine pune diagnosticul de coxartroza?

Pentru diagnosticarea coxartrozei trebuie sa va prezentati la un medic ortoped, unde vi se va face o radiografie a bazinului si a soldului afectat. De asemenea, medicul va realiza o evaluare clinica completa, incluzand teste precum sprijinul pe un singur picior,  miscari de flexie, extensie, aductie, abductie etc.

 

 • Cum contribuie fizioterapia la tratarea coxartrozei?

In faza incipienta, cea mai buna solutie este miscarea, realizata fie prin plimbare, mersul pe bicicleta, pe banda, activitati realizate numai dupa ce pacientul a urmat un program complet de fizioterapie, prin care vom urmari diminuarea considerabila a durerii, cresterea stabilitatii si mobilitatii soldului, repartizarea greutatii pe ambele membre egal – sau intrun procent cat mai aproape de egal (pentru a preveni aparitia coxartrozei si la celalalt membru inferior) si reeducarea mersului.

Exercitiile de  kinetoterapie vor include tonifierea musculara pentru abductori, rotatori, flexorii si extensorii soldului, corectarea pozitiei bazinului si mentinerea corecta a pozitiei coloanei lombare.

De asemenea, se pot face exercitii si manevre de decongestionare a articulatiei prin decoaptari pentru a permite lichidului sinovial sa patrunda in toata articulatia si sa o lubrifieze. Fiind o afectiune degenerativa, obiectivul principal este stoparea pe cat mai mult timp posibil a evolutiei.

 

 • De cate sedinte de recuperare medicala este nevoie pentru tratarea coxartrozei?

In functie de stadiul coxartrozei, frecventa sedintelor de recuperare medicala variaza. Pentru o forma usoara, spre exemplu, va fi necesar un minimum de 10 sedinte repetate la o perioada de 2-3 luni.

 • Cu ce frecventa se vor face aceste sedinte?

La inceput, recomand un program cu sedinte de fizioterapie cat mai frecvente, de cel putin trei – patru ori pe saptamana, dupa scaderea considerabila a durerii intrandu-se intr-o faza in care frecventa poate sa scada cu conditia ca pacientul sa realizeze zilnic acasa un program de kinetoterapie recomandat de catre fizioterapeut.

 

 • Cat dureaza o sedinta de recuperare?

O sedinta de fizioterapie dureaza in mod normal 50 – 60 de minute, dar, in functie de varsta si de alte patologii asociate ale pacientului (exemplu: patologii cardiac, alte forme de artroze), sedinta poate dura si mai mult, pana la 120 de minute.

Comentarii

comments