Gonartroza – recuperarea medicala

Interviu realizat in colaborare cu Laurentiu Mihaescu, 2

fizioterapeut in cadrul centrului Terapie pentru Miscare

 

  • Ce este gonartroza?

Gonartroza sau artroza genunchiului este reprezentata de distrugerea progresiva a cartilajului articular prezent pe extremitatile osoase articulare.

Cartilajul este un strat neted, ferm si elastic care  acopera partile opuse ale oaselor si asigura astfel miscarea cu usurinta si fara frecare. In momentul in care acest cartilaj se deterioreaza din cauza uzurii, apare afectiunea denumita gonartroza.

  • Care sunt cauzele care duc la aparitia gonartrozei?

Exista mai multi factori care pot duce la aparitia gonartrozei, precum: predispozitia genetica, imbatranirea, obezitatea, lipsa de miscare, ridicarea de greutati, traumatismele (entorse, rupturi de ligamente, luxatii), lucrul cu obiecte care vibreaza, tulburari metabolice (diabet/hipertiroidism), lipsa vitaminelor C si D, calciu.

 

  • Care sunt principalele simptome?

Principalul simptom al gonartrozei este durerea, care in fazele incipiente apare doar la miscare, disparand la repaus, iar in faza avansata este permanenta, inclusiv noaptea. Durerea poate fi mai accentuata dimineata sau dupa o perioada de inactivitate. La inceput, durerea poate sa apara doar dimineata cand ne dam jos din pat, fiind o durere moderata care raspunde la tratamente cu antiinflamatoare si analgezice.

In stadiile avansate, poate sa se agraveze la schimbarile de temperatura, genunchiul devenind rigid si umflat si  cu mobilitate scazuta la indoire si indreptare. Totodata, pot sa apara schiopatatul si trosnitul la miscarile de indoire si indreptare.

 

  • Cum se trateaza gonartroza?

La primele manifestari, gonartroza se trateaza prin metode nechirurgicale astfel:

  1. Combinarea procedurilor de fizioterapie pentru ameliorarea durerii si cresterea mobilitatii genunchiului prin terapii precum: electroterapie, laserterapia, bioptron, crioterapie. Este indicat ca pacientului sa i se aplice aceste proceduri aproape zilnic, timp de aproximativ trei saptamani – o luna, in functie de stadiul gonartrozei.
  2. Insusirea unui program de kinetoterapie pe care pacientul il va realiza zilnic pentru prevenirea agravarii gonartrozei (program ce va fi invatat impreuna cu fizioterapeutul).
  3. Schimbarea stilului de viata prin scaderea in greutate si limitarea activitatilor care agraveaza durerea.
  4. Folosirea de dispozitive ajutatoare la mers, precum un baston pentru a pune mai putina greutate pe genunchiul afectat sau purtarea unei orteze daca gonartroza nu este intr-un stadiu avansat.
  5. Administrarea de medicamente antiinflamatoare si antialgice sau infiltratii cu substante vasco-elastice.

In stadiile avansate, atunci cand durerea nu mai poate fi controlata  prin metodele nechirurgicale de tratament, se apeleaza la interventia chirurgicala.

 

  • Gonartroza poate fi vindecata?

Intrucat cartilajul nu se mai poate reface, gonartroza nu poate fi vindecata. Se poate insa incetini degradarea cartilajului prin aplicarea procedurilor de fizioterapie inca din stadiile incipiente.

 

Comentarii

comments