Kinetoterapie sector 4

Imbunatateste-ti sanatatea cu ajutorul serviciilor de kinetoterapie din sectorul 4!

Durerile de spate cauzate de diferitele afectiuni ale coloanei vertebrale ne pot impiedica sa ne desfasuram activitatile zilnice. Scolioza este una dintre bolile ce apare des, fiind o deviere a coloanei cervicale, ce poate provoca atat dureri, cat si o pozitie anormala a corpului. Desi apare mai frecvent la copiii aflati in procesul de crestere, daca nu este tratata corespunzator, se agraveaza odata cu trecerea timpului, provocand chiar si dificultati in cadrul procesului respirator.

Cauzele aparitiei scoliozei

KinetoterapieScolioza este o afectiune ce poate sa afecteze orice zona a coloanei, insa apare cel mai frecvent in zona toracica, cervicala sau lombara.

Una dintre cauzele aparitiei scoliozei este cauza congenitala. Scolioza aparuta chiar de la nastere apare deoarece sistemul osos al nou-nascutului nu s-a dezvoltat corespunzator pe parcursul sarcinii.

Bolile neuro-musculare favorizeaza aparitia scoliozei, deoarece nervii afectati vor cauza distrofia musculara. In cazul distrofiei musculare, muschii nu mai sustin corespunzator vertebrele, aparand astfel deformatii.

Osteoporoza este o boala ce apare, in general, odata cu inaintarea in varsta, avand drept efect degenerarea osoasa. Odata cu osteoporoza, se poate produce si scolioza secundara.

Si stilul de viata poate fi o cauza principala de aparitie a scoliozei. Petrecerea unui numar mare de ore pe scaun, sedentarismul, precum si purtarea unor genti grele pot afecta sanatatea.

Inca de la primele simptome trebuie sa se apeleze la serviciile de kinetoterapie din sectorul 4, deoarece scolioza este o boala progresiva, iar vertebrele deformate de luni sau ani de zile vor fi mult mai greu de reechilibrat.

Cum diagnosticam scolioza?

Avand in vedere faptul ca scolioza apare foarte frecvent in randul tinerilor, aceasta poate sa fie diagnosticata initial in cadrul controalelor facute periodic de catre medicul pediatru, care va observa curbura aparuta la nivelul coloanei vertebrale.

Pentru un diagnostic corect, este necesar sa se faca un test ce verifica atat rotatia spinarii, cat si curbura laterala.

Testul este efectuat doar de catre un medic de specialitate, care observa daca o parte a umarului este mai mare decat cealalta, daca talia nu este uniforma si corpul este inclinat.

Se realizeaza o serie de teste fizice ce au drept scop examinarea miscarilor coloanei vertebrale, in flexiune, blit lateral si extensie.

In unele cazuri se poate folosi scoliometrul, pentru a se observa gradul de curbura al coloanei vertebrale.

Pe langa realizarea examenelor fizice, se fac si radiografii, pentru a confirma diagnosticul pus de medic. Cu ajutorul radiografiei se va stabili atat locatia in care este deformata coloana, cat si varful curburii.

Alte articole pe aceeasi tema: 

Cabinetul de kinetoterapie din sectorul 4 care are grija de sanatatea ta!

Efectele pozitive ale exercitiilor de kinetoterapie din Bucuresti

Incearca terapia Schroth pentru a trata scolioza!

Efectele benefice ale exercitiilor pentru scolioza

Eficienta exercitiilor pentru scolioza

Modalitati de tratare a scoliozei

Principala metoda de tratare a scoliozei presupune utilizarea serviciilor de kinetoterapie din sectorul 4.

Tratamentul poate sa difere in functie de tipul de scolioza. Scoliozele nestructurale se pot trata cu ajutorul terapiei prin miscare, iar rezultatele obtinute sunt foarte bune.

Kinetoterapia este considerata a fi cea mai eficienta modalitate de tratament, avand drept scop principal ameliorarea durerilor, restabilirea pozitiei normale a coloanei vertebrale, cresterea flexibilitatii acesteia si imbunatatirea fortei musculare si abdominale.

Cele mai cunoscute tipuri de exercitii sunt: pentru corectarea posturii, pentru tonifierea musculaturii abdomenului, pentru reechilibrarea muschilor paravertebrali.

Gimnastica medicala se poate efectua in doua moduri, atat simetric, cat si asimetric, in functie de localizarea scoliozei si de severitatea ei.

Pe langa kinetoterapie, o alta modalitate de ameliorare a scoliozei este utilizarea unui corset, care mentine i permanenta coloana vertebrala intr-o pozitie normala. Acesta se va purta 8 ore pe zi, la indrumarea medicului.

Conform statisticilor, aproximativ 60.000 de persoane din Romania se confrunta cu aceasta afectiune.

Odata cu avansarea tehnologiei, au aparut noi metode de tratare a scoliozei, atat prin kinetoterapie, cat si prin fizioterapie. Cele mai cunoscute modalitati sunt terapia Schroth, terapia Vojta, stimularea functionala, reeducarea posturala, precum si masajul.

Prevenirea aparitiei scoliozei este foarte importanta, iar depistarea cat mai rapida a acesteia poate creste semnificativ sansele de vindecare completa.

Schema de tratament urmareste doi factori, atat maturitatea osoasa, cat si gradul de curbura al coloanei vertebrale.

La inceput, scoliozele nu sunt insotite de durere, dar aceasta apare odata cu evolutia bolii. Pacientii sunt incurajati sa faca cat mai multa miscare fizica, deoarece isi imbunatatesc starea de sanatate.

Kinetoterapia este un program personalizat, ce se adapteaza in functie de  varsta pacientului si de gradul de deformatie al coloanei. Sedintele se realizeaza saptamanal, numarul acestora fiind stabilit de medic. Pe parcursul unei ore de kinetoterapie, 90% din grupele de muschi sunt antrenate simultan, devenind mai puternice, capabile sa sustina  coloana.

Sedintele de kinetoterapie se vor efectua individual, pentru ca toata atentia kinetoterapeutului sa fie acordata unui singur pacient.

Pe langa kinetoterapie, se pot face si masaje, care reduc durerea si inflamatia musculaturii.

Tipuri de scolioze

In cadrul serviciilor de kinetoterapie din sectorul 4 se trateaza mai multe tipuri de scolioze. Exista doua mari categorii de scolioze, structurale si nestructurale.

Scoliozele nestructurale se impart in: scolioza statica si scolioza antalgica. Scoliozele nestructurale sunt mult mai usor de tratat, deoarece nu evolueaza in timp si dispar odata ce a fost indepartata cauza.

Cand vorbim despre scoliozele structurale, lucrurile se complica, deoarece acestea sunt mult mai grave comparativ cu cele nestructurale. Cele mai des intalnite tipuri de scolioze structurale sunt: scolioza congenitala, scolioza osoasa, scolioza neurologica, scolioza idiopatica, scolioza infantila, scolioza juvenila.

Scoliozele apar intr-o mai mare proportie la femei, accentuandu-se pe perioada sarcinii si a alaptarii.

Cel mai des, toate tipurile de scolioze apar in timpul cresterii, cand are loc o dezvoltare brusca a sistemului osos.

Scolioza neuromusculara este rezultatul functionarii anormale a muschilor si a nervilor, aceasta apare frecvent la pacientii care sufera de paralizie cerebrala.

Printre efectele scoliozei se numara adesea durerile de spate, mai ales in zona lombara, dificultati respiratorii cauzate de asimetria toracelui. Uneori sunt afectate chiar si organele interne aflate in apropierea scoliozei.

Cat timp dureaza tratarea scoliozei?

Tratamentul dureaza minim 6 luni, iar rezultatele apar imediat daca acesta se realizeaza intr-un mod corect, sub atenta monitorizare a kinetoterapeutului.

In general, medicul sugereaza efectuarea unui numar de 2-3 sedinte pe saptamana. Tratarea acestei afectiuni este un procedeu de lunga durata, care necesita atat ajutorul specializat, cat si perseverenta din partea pacientului.

Avand in vedere faptul ca scolioza apare mult mai des la copii, este bine ca parintii sa observe la timp orice deformatie si sa solicite ajutor de specialitate din partea medicului pediatru. Cu cat gradul de curbura al coloanei vertebrale este mai mare, cu atat scolioza se va trata mai greu.

Cu ajutorul serviciilor de kinetoterapie din sectorul 4, se pot ameliora scoliozele care au un grad de curbura cuprins intre 10 si 30 de grade. Daca scolioza nu se trateaza, deformarea devine mai mare de la an la an, ceea ce poate duce la o interventie chirurgicala.

Gimnastica medicala se realizeaza simetric pentru scoliozele simple, iar pentru scoliozele severe, se va realiza asimetric.

Cel mai mult scoliozele evolueaza negativ in timpul procesului de crestere, de aceea, copiilor li se vor recomanda un numar mai mare de sedinte de kinetoterapie.

Concluzionand, scolioza este o afectiune frecventa in randul romanilor, dar care se poate trata in cadrul unor clinici specializate in kinetoterapie. Treptat, se va recapata mobilitatea articulara si va creste rezistenta musculara, deoarece se vor realiza o serie de exercitii fizice, corectandu-se pozitia intregului corp. Un alt avantaj al kinetoterapiei este tonifierea corpului.

Alege serviciile profesionale de kinetoterapie din sectorul 4!

19212915_1453640091370264_1602488004_oKinetoterapia este una dintre metodele de prevenire, de tratare si de recuperare, utilizata pentru foarte multe afectiuni. Aceasta tehnica are la baza programe de exercitii fizice, atat statice, cat si dinamice.

De cele mai multe ori apelam la kinetoterapie in vederea recuperarii calitatilor motorice ce au fost limitate de catre o boala sau un accident.

Avand in vedere faptul ca societatea  noastra este caracterizata de sedentarism, lipsa de miscare devine principalul factor ce duce la afectiuni ale coloanei vertebrale. Foarte multe persoane se confrunta adesea cu dureri de spate destul de severe, acestea duc la incapacitatea noastra de a ne exercita activitatea zilnica.

Rolul kinetoterapiei este acela de a dezvolta muschii si de a corecta deformarile coloanei vertebrale.

Afectiuni tratate prin kinetoterapie

Serviciile de kinetoterapie din sectorul 4 pot trata doua categorii de afectiuni ale coloanei vertebrale.

Prima categorie cuprinde deviatiile coloane vertebrale, care pot fi: lordoza, spatele plan, torticolisul, cifoza.

Cea de-a doua categorie cuprinde algiile vertebrale, adica artrozele vertebrale, spondilita anchilozanta, osteoporoza, hernia de disc, sciatica.

Stresul este unul dintre factorii ce ne slabesc sistemul imunitar, facandu-l vulnerabil la foarte multe afectiuni. Cu ajutorul kinetoterapiei, va puteti relaxa, eliberandu-se tot stresul acumulat.

Printre afectiunile ce pot fi tratate prin kinetoterapie se numara si tulburarile respiratorii, deoarece se urmareste imbunatatirea functiei de respiratie.

Exista situatii frecvente cand ne luxam unul dintre membre. Vindecarea acestuia poate fi mai rapida daca participa la cateva sedinte de kinetoterapie.

Printre bolile cel mai des intalnite in Romania se numara reumatismul, care apare mai ales dupa varsta de 50 de ani, cauzand dureri severe ale oaselor. Prin kinetoterapie, reumtismul va fi ameliorat, iar pacientii vor avea o mai buna mobilitate articulara.

Ni se intampla adesea sa ne lovim in timpul unui efort fizic foarte solicitant. Tulburarile musculare au si ele ca metoda de tratament kinetoterapia.

Si persoanele care sunt sanatoase pot incerca serviciile de kinetoterapie din sectorul 4, deoarece acestea ajuta organismul sa se mentina intr-o stare de sanatate.

Cele mai importante exercitii de kinetoterapie

Orice activitate fizica este foarte benefica pentru corpul nostru. De aceea, miscarea a devenit in prezent o forma terapeutica.

Kinetoterapia mai este cunoscuta si sub denumirea de gimnastica medicala, cuprinzand programe adecvate in functie de afectiunile pacientilor.

Exista mai multe tipuri de exercitii, printre care se numara exercitiile de recuperare a mobilitatii, exercitii de inducere a unei stari relaxante, exercitii de imbunatatire a stimulilor, exercitii de reeducare a functiei respiratorii, exercitii de imbunatatire a echilibrului.

Uneori, statul pe scaun intr-o pozitie anormala poate sa cauzeze deformatii ale coloanei vertebrale. Cu ajutorul exercitiilor de kinetoterapie, se pot corecta aceste deformatii, iar corpul isi va recapata postura armonioasa.

Beneficiile kinetoterapiei pentru bebelusi

Kintetoterapia este o metoda ce da rezultate indiferent de varsta. Aceasta este foarte buna si pentru copii nou-nascuti, deoarece are un efect stimulator asupra circulatie sangvine, asigura dezvoltarea simetrica a intregului organism. Kinetoterapia se recomanda chiar si de catre medicul pediatru, deoarece previne aparitia afectiunilor ortopedice.

Exercitiile se incep imediat dupa implinirea varstei de 5 luni, acestea avand rolul de a-i ajuta pe bebelusi sa isi imbunatateasca coordonarea membrelor si a echilibrului.

Adaptarea de la viata uterina la mediul inconjurator poate fi o etapa destul de grea pentru nou-nascuti. Cu ajutorul serviciilor de kinetoterapie din sectorul 4 aceasta etapa va fi mult mai usoara.

Concluzionand, kinetoterapia este alegerea ideala pentru recuperare, indiferent de varsta. Cu ajutorul exercitiilor, intreg organismul isi va dezvolta abilitatile fizice, iar dumneavoastra veti adopta un stil de viata sanatos si echilibrat. Sanatatea este cea mai importanta, de aceea, este bine sa solicitam ajutor specializat de fiecare data cand avem nevoie.

Comentarii

comments