Mituri in fizioterapie

 

Exista cateva mituri in fizioterapie care ar trebui demontate si despre care am avut ocazia sa vorbesc intr-un interviu acordat televiziunii Evotv.

Mitul 1: Procedurile de fizioterapie accentueaza durerea, in prima faza
Desi in popor se vehiculeaza ideea ca procedurile de fizioterapie produc mai intai o accentuare a durerii si abia apoi o amelioare, acest lucru este fals. Durerile crescute din timpul tratamentului apar din cauza procedurilor care nu sunt aplicate individualizat si care nu sunt adaptate fiecarui pacient. Cresterea durerii in timpul unei proceduri nu este normala, obiectivul unui fizioterapeut fiind acela de a combate durerea, nu de a o accentua.

Mitul 2: Fizioterapia este contraindicata in cazurile oncologice
O explicatie pentru acest mit este ca procedurile de fizioterapie ar produce efectul de vasodilatatie, determinand astfel migrarea unor metastaze tumorale in organism. Insa, cum fizioterapia inseamna miscare prin toate mijloacele fizice: apa, aer, curent, vibratii si are un efect benefic asupra oricarei persoane, problemele apar atunci cand sunt alese gresit mijloacele de recuperare. Este important ca procedurile fizioterapeutice sa reuseasca sa trateze cauza sau efectele unei afectiuni, dupa caz.

Comentarii

comments