O noua forma de terapie manuala – IASTM
Interviu realizat in colaborare cu Bogdan Goga,
fizioterapeut in cadrul centrului Terapie pentru Miscare
- In ce consta tehnica IASTM?
IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization) este o forma de terapie manuala, ce utilizeaza un instrument special cu scopul de a localiza si trata in mod eficient deficientele biomecanice ale corpului. Este o tehnica non-invaziva, ce trebuie aplicata de catre un fizioterapeut specializat, capabil sa identifice si sa trateze zonele cu fibroza, inflamatie cronica sau degenerare. Desi sedinta de IASTM dureaza aproximativ 10 minute, in functie de zona lucrata si afectiunea tratata, aceasta este extrem de eficienta intrucat ajuta la crestea performantei tratamentului.
- Cum functioneaza IASTM?
Instrumentul utilizat capata forma unei lame a carei margini sunt prelucrate, avand un design ergonomic. Cu ajutorul sau, fizioterapeutul identifica restrictiile de ordin tisular si poate aplica o presiune corespunzatoare asupra lor, intr-o anumita directie, astfel incat sa obtina o remodelare a tesuturilor moi afectate. Practic, prin aceste manevre este grabita vindecarea deoarece este stimulata resorbtia fibrozei sau a tesutului cicatricial. Astfel, anumite adeziuni ale tesutului moale dezvoltate ca urmare a unor interventii chirurgicale, a imobilizarii prelungite sau a tensiunii constante asupra unei zone, sunt descompuse, ceea ce asigura o recuperare functionala completa.
- Cum actioneaza terapia si ce simte pacientul dupa o astfel de procedura?
IASTM ajuta la reducerea cicatricilor la nivel tisular si la proliferarea fibroblastoamelor crescute, imbunatateste circulatia sangvina si amplitudinile de miscare, creste forta si rezistenta musculara si diminueaza durerea pe care o resimte pacientul.
- Care sunt indicatiile IASTM?
IASTM este indicata pacientilor cu limitari ale miscarii sau dureri la mobilizare, persoanelor care au deficiente motorii sau afectiuni musculare. Mai exact, este vorba despre persoanele diagnosticate cu sindromul de tunel carpian, fascita plantara, lombalgii, tendinita, puncte trigger, displazii, Sindromul DeQuervain, Bursita non-acuta, inflamatii cronice ale articulatiilor, RSD (distrofie simpatica reflexa), dar si persoanelor care au suferit diverse interventii chirurgicale si au cicatrici post-chirurgicale, dezechilibre musculo-scheletale, entorse, luxatii, intinderi, rupturi musculare sau ligamentare, dureri acute la nivelul articulatiei gleznei sau cicatrici post-traumatice.
- Exista si contraindicatii?
Da, se recomanda evitarea tesuturilor sensibile si a zonelor cu proeminenta osoasa, precum si a zonelor bogat vascularizate. De asemenea, este exclusa utilizarea terapiei in cazul ranilor deschise, a afectiunilor dermatologice sau in cazul TVM (traumatisme vertebro-medulare), precum si in cazul implanturilor active (stimulator cardiac, defibrillator intern etc.)