Osteopatia in tratarea afectiunilor la sportivi

Interviu realizat in colaborare cu Laurentiu Mihaescu,

fizioterapeut in cadrul centrului Terapie pentru Miscare

  • Ce este osteopatia si ce particularitati are in cazul sportivilor?

Osteopatia este stiinta in cadrul careia sunt utilizate tehnici manuale de stimulare a sistemului musculoscheletal si visceral, cu scopul de a activa mecanismele neuromusculare, neurovasculare şi neuroendocrine astfel incât corpul sa isi recapete din nou fiziologia normala. In functie de sportul practicat, dar si de constitutia fiecarei persoane, osteopatia poate avea un rol important in evaluarea sportivilor, precum si in prevenirea si tratarea diverselor afectiuni ce pot aparea ca urmare a practicarii unui sport de performanta.

  • Cum se utilizeaza osteopatia in evaluarea sportivilor?

Pacientul care se va prezenta in cabinetul nostru de fizioterapie, va beneficia de o evaluare complexa, in cadrul careia, pe langa problema specificata de acesta, vom cauta si alte surse de producere a leziunilor, precum si zone musculare cu risc de a fi afectate pe viitor. Astfel, in urma anumitor teste, se va identifica principala cauza de producere a afectiunii si vom lucra pentru remedierea consecintelor produse de aceasta. Pentru inceput, fizioterapeutul va face o anamneza a pacientului si va analiza postura acestuia, fiind atent la pozitia capului, a bazinului si a talpilor picioarelor. De asemenea, se va observa tonusul muscular si in functie de constitutia pacientului isi va da seama de lantul muscular cu probleme.

  • Ce tehnici se utilizeaza in osteopatie?

Dupa identificarea problemei, tehnicile de osteopatie variaza in functie de constitutia pacientului si gravitatea leziunii. Simtul tactil joaca un rol extrem de important in osteopatie. Fizioterapeutul trebuie sa vada si sa simta reactia organismului la anumite tehnici manuale aplicate. De altfel, pentru a practica osteopatia, unii fizioterapeuti au un talent innascut, iar altii studiaza si muncesc foarte mult pentru a capata abilitatile necesare.

  • Cum se utilizeaza osteopatia in prevenirea diverselor afectiuni la sportivi?

Prin osteopatie, spre exemplu, poti preveni o entorsa. Pe fondul analizei istoricului medical si a anamnezei, putem identifica zonele cu probleme, tensionate, si sa le tratam, astfel incât sa prevenim aparitia unor consecinte nefavorabile pentru pacient. Spre exemplu, putem observa din modul in care calca daca sportivul este predispus la entorse. Daca acesta calca mai mult spre exterior, este foarte probabil ca, la un moment dat, sa calce strâmb si sa isi luxeze glezna. Si atunci vom lucra in sensul corectarii pozitiei in care calca cu laba piciorului. De asemenea, la nivelul genunchiului, un lant muscular tensionat poate determina o alergare intr-o pozitie gresita, care poate conduce catre ruptura ligamentului incrucisat anterior. Cunoasterea amanuntita a anatomiei corpului si a tipologiilor constitutionale, va permite oricarui fiziotrapeut sa previna acest tip de afectiuni sprecifice sportivilor. Astfel, osteopatia nu doar ca are un rol activ in tratarea cauzelor de producere a leziunilor la sportivi, ci si un important rol profilactic prin corectarea posturii.

  • Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale sportivilor?

Persoanele care practica baschetul sunt predispuse la entorsa de glezna, cele care practica voleiul la afectiuni ale umarului si gleznei, iar in cazul handbalistilor, genunchii sunt cei mai afectati.

 

  • Cum actioneaza osteopatia in cazul celor mai frecvente afectiuni la sportivi?

In cazul unei fracturi, dupa perioada de imobilizare, apar anumite contracturi musculare si retractii fasciale care determina o mobilitate scazuta a zonei afectate. Prin osteopatie vom folosi anumite tehnici manuale pentru a crea mobilitate si libertate de miscare pe tot lantul muscular, nu doar in zona implicata, prevenind astfel aparitia altor disfunctii.

 

  • Ce alte beneficii are osteopatia?

Osteopatia are un rol important si in imbunatatirea fluxului sangvinic prin vascularizarea zonei afectate, in drenarea sângelui, dar si in stimularea sistemului nervos.

 

  • Cât de frecvente trebuie sa fie sedintele de osteopatie pentru a fi eficiente?

Acest lucru depinde de afectiunea diagnosticata si se stabileste in functie de fiecare pacient, insa, in general, pentru inceput trebuie minim 1 – 2 sedinte pe saptamâna.

Comentarii

comments