Recuperarea medicala dupa cancerul de san. Drenajul limfatic postmastectomie.
Limfedemul bratului este o afectiune frecventa in randul femeilor diagnosticate cu cancer de san, care au suferit o mastectomie, caracterizata de umflarea prograsiva a bratului ca urmare a incapacitatii limfei de a circula prin organism.
Astfel, intre 10% – 40% dintre paciente experimenteaza aceasta afectiune, ce apare din cauza scoaterii ganglionilor axilari prin care circula limfa inainte de operatie.
Ganglionii limfatici, pe langa rolul de canale de circulatie a limfei, au si rolul unor „statii de epurare”, care permit eliminarea tuturor deseurilor din organism. In cancerul de san insa, ganglionii limfatici pot fi invadati de celulele canceroase, motiv pentru medicul chirurg poate lua decizia de a scoate in timpul operatiei unul sau mai multi ganglioni in functie de gradul de invadare al acestora. Acest lucru produce dereglarea sistemului limfatic, care conduce catre un blocaj, ce se traduce prin dezvoltarea limfedemului bratului. Exista si situatii in care bratul nu se umfla imediat, ci in primii 5 ani de la operatie. Initial, bratul se umfla la nivel axilar, apoi continua catre umar si spate.
Persoana in cauza va simti mana mai grea, nu o va mai putea folosi la capacitate maxima, iar in timp, cand pielea nu va mai avea unde sa se extinda, va determina inflamarea intregului lichid interstitial si aparitia celulitei. Daca nu se ia nicio masura, persoana respectiva nu isi va mai putea misca bratul in toate amplitudinile de miscare si va pierde capacitatea de a-l folosi.
Insa astfel de complicatii apar dupa o perioada mai lunga de timp, de aceea, este recomandat ca femeile care sesizeaza orice modificare la nivelul bratului sa se prezinte la medic. De asemenea, este foarte important sa evite orice alta metoda de recuperare ce nu este realizata de un specialist si care ar putea agrava situatia.
Drenajul limfatic
Desi nu exista niciun tratament sa vindece in totalitate limfedemul, drenajul limfatic s-a dovedit cea mai eficienta metoda de recuperare in acest sens. Principiul care sta la baza sa este simplu: daca ne gandim ca limfa circula prin cinci “conducte”, iar chirurgul scoate trei dintre acestea, limfa ramasa trebuie sa circule prin alte doua. Drenajul limfatic are tocmai acest rol: de a dirija limfa catre celelalte „statii de epurare”.
Astfel, prin utilizarea unui ansamblu de tehnici manuale, fizioterapeutul va facilita dirijarea limfei catre ceilalti ganglioni limfatici functionali. El face aceasta operatiune doar dupa ce a golit alte statii ganglionare pentru a face loc limfei si a nu crea un nou blocaj. Sensul drenajului limfatic manual este de la corp catre mana, dupa care urmeaza directia mana-corp.
In cazul pacientelor la care limfedemul bratului survine la o perioada mai indepartata de operatie, este recomandata utilizarea unui bandaj compresiv, care are rolul de a continua munca terapeutului acasa prin stoparea reumflarii mainii. Metoda de bandajare este una speciala, realizata manual de catre fizioterapeut, prin care se porneste de la mana inspre corp, cu scaderea nivelului de tensionare in aceeasi directie. Astfel, daca la nivelul mainii bandajul va fi foarte strans, tensiunea va scadea pe masura ce urca spre corp.
Ce trebuie sa stiti despre recuperarea medicala postmastectomie prin drenaj limfatic?
- Sunt necesare minim 10 sedinte de drenaj limfatic pentru o eficienta maxima, dupa care se intra in perioada de intretinere. Daca se face preventiv, este suficient ca pacienta sa mearga la fizioterapeut o data pe saptamana sau o saptamana pe luna. In principiu insa, nu exista o formula standard care sa functioneze la fiecare persoana, ci programul de recuperare va trebui adaptat in functie de fiecare pacient.
- Drenajul limfatic nu doare si nici nu provoaca disconfort. Este o abordare terapeutica special destinata cazurilor oncologice, ce trebuie realizata doar de catre persoane special pregatite in acest sens. Este foarte important ca terapeutul sa explice pacientei care sunt obiectivele sale astfel incat sa obtina cooperarea acesteia.
Sfatul fizioterapeutului:
- Acordati o atentie sporita bratului aferent sanului extirpat si incercati pe cat posibil sa nu il lezati. Orice infectie sau zgarietura la nivelul mainii reprezinta un pericol pentru aparitia limfedemului.
- Nu purtati haine stranse deoarece orice compresie la nivelul mainii, postmastectomie, poate sa ingreuneze circulatia si sa creeze un limfedem.
- Nu realizati nicio alta manevra la nivelul bratului deoarece acest lucru ar putea agrava situatia. De asemenea, nu apelati la drenajul limfatic mecanic, realizat cu ajutorul unui aparat. Drenajul aplicat in acest caz este unul standard si nu se poate prestabili un program personalizat pentru regiunea care trebuie drenata, cat de mult timp trebuie insistat in zona respectiva sau presiunea care trebuie exercitata.
- Mergeti la fizioterapeut preventiv si realizati drenajul limfatic profilactic, asa cum se face si in tarile civilizate, deoarece chiar si daca va aparea ulterior limfedemul bratului, acesta va fi mai usor de controlat si recuperat.