Recuperarea medicala in hernia de disc sau cum sa previi operatia
Interviu realizat in colaborare cu Razvan Bogateanu,
fizioterapeut in cadrul centrului Terapie pentru Miscare
- Ce este hernia de disc si cum se manifesta?
Hernia de disc este o afectiune situata la nivelul coloanei vertebrale, cauzata de fisurarea peretului (inelului fibros) si iesirea din “matca” a nucleului pulpos, ce se produce la nivelul discurilor intervertebrale. Printre primele simptome ale hernei de disc se numara senzatia acuta de durere la nivelul coloanei, limitarea posibilitatii de miscare, durere ce poate cobori pe picior pana in degete (in cazul unei hernii de disc lombare in care este impins nervul sciatic). Hernia de disc are mai multe stadii evolutive, insa degenerarea discului intervertebral este un proces de imbatranire la fel ca si degenerarea articulatiilor. De aceea trebuie facut clar diagnosticul diferential intre un disc imbatranit si un disc ce cauzeaza o lombosciatica sau un sindrom cervicobrahial.
- Care sunt cauzele care produc hernia de disc?
Hernia de disc apare la persoanele care au pozitii vicioase si miscari repetitive in aceleasi directii de miscare atat la locul de munca, cat si in timpul liber. Este important sa fim foarte atenti la miscarile repetitive pe care le facem pentru a nu determina o uzura a discurilor intervertebrale, care sa creeze terenul propice pentru aparitia herniei. De asemenea, hernia de disc poate fi declansata si de un impact fizic puternic (exemplu: leziunea „whiplash” petrecuta in accidentele de masina), ce va crea conditiile favorabile pentru fisurarea peretelui nucleului pulpos.
- In stadii incipiente ale herniei de disc, se poate recupera pacientul astfel incat sa nu ajunga la operatie?
Da, asa cum spuneam, daca durerile isi fac simtita prezenta doar in anumite pozitii sau la anumite miscari, este important sa va prezentati la un fizioterapeut. Terapiile indicate pentru prevenirea operatiei in cazul herniei de disc in stadii incipiente sunt: terapia cu ultrasunet, electroterapie, terapia Mckenzie, elongatiile, care ajuta la departarea vertebrelor afectate si elibereaza articulatia.
- Si daca totusi se ajunge la operatie, ce putem face pentru a ne recupera post-operator?
Dupa efectuarea operatiei de hernie de disc, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa reducem durerea, dupa care sa castigam mobilitatea intregii coloane. In acest sens sunt recomandate: terapia manuala, laserterapia, electroterapia si ultrasunetul. Kinetoterapia are insa rolul cel mai important deoarece ajuta pacientul sa se mobilizeze rapid si sa se reintegreze in mediul social, familial si profesional.
- Cat timp dureaza recuperarea post-operatorie?
La inceput este recomandat ca pacientul sa faca fizioterapie sub supravegherea unui specialist timp de o luna, deci aproximativ 20 de sedinte, dupa care este bine sa se efectueze zilnic un set de exercitii, acasa, la recomandarea specialistului, astfel incat sa isi pastreze mobilitatea.
- Cum putem preveni hernia de disc?
Daca in trecut recomandarile clasice erau sa nu ridicam greutati foarte mari cu spatele aplecat ci prin flexia genunchilor, sa nu ramanem foarte multe timp tintuiti intr-o pozitie sau sa avem grija la pozitia pe scaun sau la volan, studiile recente fac referire la lipsa mobilitatii, ca principal factor pentru crearea unui teren propice pentru aparitia herniei de disc, motiv pentru care este recomandata activitatea fizica regulata. In felul acesta, veti avea o mai buna mobilitate ce va preveni blocajele articulare si punctele de suprasolicitare la nivelul discului intervertebral, deci, si hernia de disc.