Riscuri in perioada de iarna
Pentru multi dintre noi, iarna este cea mai frumoasa perioada a anului pe parcursul careia ne bucuram de magia Craciunului si caldura celor dragi. Insa, deseori, iarna este insotita si de frig, zapada si gheata, fenomene ale naturii care ne pot pune in dificultate. Iar daca nu suntem atenti, se poate intampla sa avem parte de cateva evenimente nefericite care sa ne perturbe magia sarbatorilor.
Asadar, iata care sunt riscurile la care ne expunem iarna, cum le putem preveni si cum ne putem recupera daca totusi am cazut prada lor.
- Frigul
Muschii corpului indeplinesc doua functii foarte importante. Prima este aceea de a produce miscare, iar cealalta este de a mentine temperatura corpului constanta. Muschii, prin activitatea lor, produc caldura. Cand exista o diferenta foarte mare intre temperatura corpului si temperatura exterioara (valoare negativa), atunci corpul are doua mecanisme de a se apara: fie produce contractii musculare repetate, respectiv aparitia tremuratului, fie produce o contractie musculara permanenta, respectiv aparitia starii de hipertonie. Un muschi ramas intr-o stare hipertona, adica permanent incordat, va determina aparitia unei dureri de o intensitate foarte mare.
Corpul nostru se adapteaza la stimulii la care este supus. Astfel, daca vom sta cateva minute in frig, probabil nu se va intampla nimic grav, insa daca vom petrece mai mult timp intr-o zona racoroasa, incercand sa mentinem temperatura corpului, cel mai probabil vom avea problemele amintite mai sus. Acest lucru nu se intampla numai iarna, ci si in anotimpul cald atunci cand, de exemplu, anumite zone ale corpului sunt expuse aerului conditionat un timp indelungat.
Recuperarea medicala: In functie de pacient si de intensitatea problemei pe care o are, fizioterapeutul va alege una sau mai multe metode de recuperare, prin care va incerca sa scada tonusul acelui muschi. Acest lucru se poate realiza prin: stretching activ global, terapie manuala, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie sau ultrasunet. La finalul sedintei, se poate aplica si kinesiotaping, care va continua munca depusa de fizioterapeut acasa.
- Datul zapezii
Din punct de vedere biomecanic, datul zapezii produce la nivelul coloanei vertebrale lombare exact miscarea ce determina, in timp, aparitia unei hernii de disc. Este vorba despre flexia cu rotatie si extensia cu rotatie, care genereaza torsiune la nivelul discului intervertebral.
Mai mult decat atat, datul zapezii este o activitate care presupune, de regula, miscari bruste. In momentul in care muschii nu sunt pregatiti din punct de vedere tehnic pentru efectuarea unei anumite miscari, iar aceasta se produce totusi, exista riscul de aparitie a spasmului muscular. Pentru a evita astfel de situatii, este recomandata efectuarea unei incalziri prin cateva miscari usoare, inainte de a iesi din casa, care sa antreneze muschii bratelor, dar si ai spatelui.
De asemenea, atunci cand dam zapada, nu este recomandat sa folosim miscari bruste, care sa puna organismul intr-o pozitie neanatomica.
Recuperarea medicala: In functie de pacient si de intensitatea problemei pe care o are, fizioterapeutul va alege una sau mai multe metode de recuperare, prin care va incerca sa scada tonusul acelui muschi. Acest lucru se poate realiza prin: stretching activ global, terapie manuala, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie sau ultrasunet. La finalul sedintei, se poate face si kinesiotaping, care sa continue munca depusa de fizioterapeut acasa.
- Cazaturile pe gheata
Cazaturile pe gheata pot produce anumite traume la nivelul tesutului. Foarte des se intampla ca persoanele mai in varsta sau copiii sa alunece pe gheata si sa isi fractureze anumite zone ale corpului: umarul sau soldul. In astfel de cazuri, este recomandat sa mergeti la serviciul de urgenta pentru a va asigura ca totul este in ordine. Pot sa apara anumite leziuni care sa nu provoace simptome foarte puternice, dar care, in timp, sa cauzeze unele probleme mult mai mari. De cele mai multe ori, o cazatura pe gheata este urmata si de lezarea unui membru, fiind nevoie de imobilizarea acestuia si, ulterior, de recuperare medicala.
Recuperarea medicala: In functie de membrul lezat, fizioterapeutul va alege una sau mai multe metode de recuperare medicala: kinetoterapie, laserterapie, electroterapie, ultrasunet, masaj, drenaj limfatic, mobilizari ale membrelor.