Scolioza idiopatica la copil si adolescent

space

Scolioza idiopatica este o afectiune tot mai des intalnita in randul copiilor si adolescentilor din Romania, iar acest lucru este un motiv de ingrijorare in randul parintilor. Desi exita multe studii si documentatie pe acest subiect, in continuare exista nelamuriri cu privire la ce este aceasta afectiune, cum se trateaza si care sunt semnele pe care un parinte trebuie sa le urmareasca sau sa le identifice din timp.

blank

Dr. Herdea Alexandru

Dr. Alexandru Herdea, medic ortoped pediatru specializat in scolioza idiopatica ne vine in ajutor cu informatii despre ce inseamna aceasta afectiune la copii si adolescenti.

Pozitia spatelui si aspectul coloanei vertebrale reprezinta un subiect de mare interes pentru parinti. “Stai drept”, “nu sta cocosat pe scaun, altfel o sa ramai stramb”, “poarta ghiozdanul pe amandoi umerii” sunt sintagme pe care le auzim zilnic, sau poate le-am auzit si noi atunci cand am fost copii. Una dintre cele mai frecvente deformari ale coloanei vertebrale intalnita la copil si adolescent este reprezentata de scolioza. In articolul de astazi, vom intelege care sunt semnele de alarma in cazul unei scolioze, cand trebuie sa mergem la medicul ortoped pediatru si care sunt pasii de respectat in cazul aplicarii unui tratament.

blank

Ce este scolioza?

Scolioza reprezinta deformarea tridimensionala a coloanei vertebrale, in sensul in care oricum ne-am uita la spatele pacientului suferind de scolioza, acesta pare deformat in toate planurile. Prin urmare, se deosebeste de alte deformari ale spatelui precum hipercifoza, atitudinea scoliotica sau atitudinea cifotica.

Scolioza poate fi prezenta de la orice varsta. Scolioza idiopatica a adolescentului reprezinta aproximativ 90% dintre toate scoliozele, fiind cea mai frecventa forma de boala. Debutul acestui tip de de scolioza are loc inainte de pubertate cu cativa ani (de pe la 8-9 ani aproximativ). Se accentueaza in timpul saltului de crestere pubertar (coloana se deformeaza in timpul cresterii). Apoi, pe masura ce adolescentul se apropie de finalul cresterii, scade ritmul de deformare, in unele cazuri usoare si medii oprindu-se odata cu terminarea cresterii.

Termenul “idiopatica” inseamna ca nu are o cauza de aparitie clar stabilita. Exista o serie intreaga de factori de risc care duc la aparitia si evolutia acestei boli, dintre care genetica joaca un rol important.

blank

Pacient aflat in tratament ortopedic cu Corset Cheneau. Evolutie clinica si radiologica

blank

Semne de alarma in cazul unui copil sau adolescent cu scolioza

Examenul clinic al unui pacient cu scolioza (sursa https://raisingchildren.net.au/ )

Este o boala nedureroasa cu debut insidios si trebuie urmarita si verificata inca din perioada copilariei, moment in care semnele pot fi inca subtile. Putem gasi indicii sub forma unui umar mai sus decat celalalt sau un dezechilibru al bazinului cu o asimetrie a soldurilor.

Screening-ul scolar in jurul varstei de 8-9 ani este indicat pentru depistarea precoce a scoliozei. In lipsa acestui screening, parintele poate sa urmareasca spatele gol al copilului in cautarea unor asimetrii:

  • Asimetria umerilor (un umar mai cazut decat celalalt)
  • Asimetria spatelui (data de incurbarea coloanei vertebrale)
  • Asimetria soldurilor (dezechilibru al bazinului, in care soldurile nu sunt la acelasi nivel)

Daca unul dintre membrii familiei este cunoscut cu diagnosticul de scolioza, atunci vizita la medicul ortoped pediatru trebuie realizata mai devreme de varsta de 8-9 ani.

Examenul clinic alaturi de examenul radiologic sunt cele doua elemente necesare medicului ortoped pediatru pentru a pune diagnosticul corect de scolioza.

blank

Radiografia pentru scolioza

In urma unei consultatii, medicul ortoped pediatru decide efectuarea unei radiografii a coloanei vertebrale in doua incidente (fata si profil) pentru a aprecia corect diagnosticul de scolioza.

Radiografia coloanei vertebrale a pacientului cu scolioza evidentiaza severitatea deformarii, ajuta la stadializarea evolutiei in timp, propunerea sau verificarea aplicarii tratamentului.

In interpretarea unei radiografii de tip OrthoSpine, veti observa aprecieri legate de rotatia vertebrala, scorul Risser sau unghiul Cobb. Cel mai adesea unghiul Cobb va fi subiectul principal de discutie, cel care spune “cate grade” are scolioza in acel moment.

blank

Ce este Unghiul Cobb?

Masurarea unghiului Cobb in Scolioza

Una dintre marile ingrijorari ale parintilor copiilor afectati de scolioza este valoarea unghiului Cobb. Unghiul Cobb reprezinta unghiul masurat in cadrul unei curburi (mai multe curburi, mai multe unghiuri Cobb). Conform protocolului de tratament curent, in functie de o serie de parametri si de unghiul Cobb, avem urmatoarele variante:

  • Intre 00 si 300 de grade: kinetoterapie si controale regulate
  • Intre 300 si 500 de grade: kinetoterapie + corset
  • peste 500: interventie chirurgicala (limita de “50” nu inseamna ca la 510 “vine operatia”, recomandarea pentru interventie chirurgicala tinand de mai multi factori, pe langa unghiul Cobb)

blank

blank

Tratamentul in scolioza idiopatica a adolescentului

Terapia Schroth (arhiva personala)

O buna parte dintre scolioze au nevoie doar de tratament prin kinetoterapie si urmarire constanta din 6 in 6 luni. Dintre tipurile de kinetoterapie existente, Terapia Schroth vine cu rezultate foarte bune atunci cand este executata corect si cand se lucreaza zilnic acasa. Cele 2-3 vizite pe saptamana la un centru de kinetoterapie nu vor duce la vindecarea scoliozei. Rezultatele tin de munca depusa individual, respectiv de “ora de kinetoterapie” pe care copilul / adolescentul (sub supravegherea unui adult) trebuie sa o efectueze in fiecare zi. Fara un program zilnic de exercitii, rezultatele vor fi modeste.

Atunci cand unghiul Cobb depaseste 30 de grade, kinetoterapia nu mai este suficienta pentru a sustine tratamentul scoliozei, fiind nevoie si de aplicarea unui corset. Corsetul reprezinta un dispozitiv medical realizat pe mulaj individual in functie de nevoile pacientului. Dintre multitudinea de corsete existente (Corset Cheneau, Corset Boston, etc.), cel mai bun corset este cel indicat de medicul ortoped pediatru pentru pacient in functie de anumiti parametri clinici si radiologici. Pentru a fi eficient, corsetul trebuie purtat 23 din 24 de ore.

Evolutia scoliozei este invers proportionala cu purtarea corsetului: cu cat este purtat mai putine ore, cu atat creste mai mult unghiul Cobb (scade eficienta si se agraveaza scolioza).

Cazurile care trec de un unghi Cobb de 50 de grade si in care tratamentul conservator (kinetoterapie si corset) nu a dat rezultate, sunt rezervate interventiei chirurgicale. Aspectele ce tin de tipul si riscurile interventiei, durata, perioada de recuperare, necesita o discutie ce implica familia pacientului, pacientul si medicul ortoped pediatru care va coordona echipa de interventie.

blank

blank

Mesaje cheie de retinut

  • scolioza este o boala “silentioasa”, nedureroasa, motiv pentru care copilul trebuie verificat anual pentru depistarea unor semnale de alerta
  • rezultatele kinetoterapiei tin de programul zilnic de exercitii facut acasa al copilului, pe langa ghidarea si sedintele unui centru specializat
  • medicul ortoped pediatru are rol de “coordonator” al unei echipe multidisciplinare implicate in tratamentul copilului dvs. (medic de familie, kinetoterapeut, radiolog/imagist, psiholog etc.)

Autor: Dr. Herdea Alexandru, medic specialist ortoped pediatru

Sursa aici.