Terapia dupa principiile Schroth, inovatie in tratarea scoliozei la copii, adolescenti si adulti

Interviu realizat in colaborare cu Catalin Roman, 

fizioterapeut in cadrul centrului Terapie pentru Miscare    Catalin-Roman

  • Cum a luat nastere terapia dupa principiile Schroth?

Terapia Schroth a fost inventata de Katharina Schroth, o pacienta care suferea la randul sau de scolioza si care a constatat ca terapiile pe care le facea la vremea aceea nu erau atat de eficiente pe cat si-ar fi dorit. Ideea terapiei Schroth a venit dupa ce aceasta a urmarit o minge de cauciuc pe jumatate dezumflata. Apasand pe acea minge a constatat ca intr-o parte se umfla si in cealalta parte se dezumfla, ceea ce a condus la ideea de baza a terapiei Schroth: respiratia tridimensionala. Astfel, coordonarea respiratiei intr-o anumita parte a cutiei toracice are ca efect derotarea coloanei vertebrale si, in final, diminuarea gibusului („varful” curburii scoliotice). Practic, aceste exercitii de respiratie au fost o inovatie adusa terapiilor traditionale, eficientizand astfel tratamentul scoliozei, cu rezultate vizibile in ameliorarea afectiunii. In prezent, terapia dupa principiile Schroth este considerata una dintre cele mai eficiente metode de tratare a scoliozei la copii si adolescenti.

 

  • Cand ar trebui inceputa terapia dupa princiile Schroth astfel incat sa aiba o eficienta maxima?

Terapia Schroth trebuie sa inceapa de la primele semne ale unei posturi scoliotice. Spre exemplu, daca fiul/fiica dvs. are un umar mai sus si unul mai jos sau daca soldul este inclinat intr-o parte, atunci trebuie sa mergeti cu ace(a)sta la un fizioterapeut pentru o evaluare posturala, urmata de inceperea terapiei. Din pacate insa, putini parinti isi aduc din timp copiii la control. Majoritatea vin cu cei mici cand acestia au scolioza cu un grad destul de avansat.

 

  • Cat de frecvent trebuie sa facem terapia dupa principiile Schroth astfel incat sa avem rezultate?

Acest aspect depinde atat de varsta pacientului, cat si de gradul scoliozei. Daca nu s-a ajuns la maturitatea osoasa (16 – 18 ani), pacientul trebuie sa faca cel putin 6 luni de terapie pentru rezultate vizibile. In primele saptamani, acesta ar trebui sa vina la terapie in fiecare zi pentru a invata sa execute corect exercitiile. De asemenea, in aceasta perioada trebuie sa lucreze in fiecare zi acasa, cel putin o sedinta de o ora, alcatuita din 4 – 5 exercitii, a cate 10 – 15 minute fiecare. Dupa ce a invatat exercitiile foarte bine, pacientul se va prezenta la cabinet pentru terapie de 1 – 2 ori/ saptamana.

 

  • Ce alte indicatii mai are terapia dupa principiile Schroth?

Terapia dupa principiile Schroth este recomandata si in maladia Schuerman, in cazul problemelor posturale (hiperlordoza, cifoza), dar si pentru durerile de coloana vertebrala care nu au o cauza cunoscuta.

 

  • Terapia dupa principiile Schroth are si contraindicatii?

Terapia dupa principiile Schroth nu este indicata in cazul copiilor foarte mici deoarece pentru executarea corecta a exercitiilor este nevoie de responsabilitatea si cooperarea pacientului. De asemenea, nu se recomanda terapia in cazul pacientilor diagnosticati cu osteoporoza, pareza spastica sau cardiopatie decompensata.

 

  • Incepand cu ce varsta se poate face terapia dupa principiile Schroth? Este indicata si adultilor?

Copiii pot face terapia dupa principiile Schroth incepand cu varsta de 10. Sigur, este recomandata si adultilor, cu mentiunea ca in cazul acestora efectele se vor vedea intr-un termen mult mai lung decat in cazul copiilor.

 

  • Ce pot face parintii pentru a preveni problemele posturale la copii?

Fiecare copil, in perioada de crestere, trebuie monitorizat cu atentie, in special cand vine vorba despre coloana vertebrala care este supusa unor stimuli ce ii pot afecta dezvoltarea armonioasa. De aceea, este indicat ca parintii sa ii aduca pe cei mici la un control la un specialist intre 8 – 10 ani. Fizioterapeutul va face o evaluare posturala si, in functie de aceasta, va recomanda un plan de recuperare chiar si in scop profilactic. Dupa cum stiti, este mult mai usor sa prevenim decat sa tratam.

 

  • Se recomanda terapia dupa principiile Schroth in cazurile foarte grave, cu indicatie de operatie?

Da, chiar si in cazurile foarte grave de scolioza, cu valoarea unghiului Cobb de peste 40 de grade, deci in cazul pacientilor cu indicatie de operatie, se recomanda cateva luni de terapie dupa principiile Schroth, inainte de interventia chirurgicala. Acest lucru poate contribui la ameliorarea scoliozei, precum si la o recuperare postoperatorie mai usoara.

Infografic - scolioza - Terapie pentru Miscare

Comentarii

comments