Terapia pentru miscare este foarte necesara
Spunem adesea despre kinetoterapie ca este pur si simplu o ,,miscare usoara si un simplu masaj” dar nu avem idee cate minuni face, pana ce nu le simtim pe pielea noastra.
Kinetoterapia este utila atat in recuperarea afectiunilor locomotorii, dar si in tratarea unor afectiuni ale organelor interne. Efortul fizic poate reduce valorile tensiunii arteriale insa poate reduce si valorile diabetului zaharat.
Kinetoterapia a cunoscut o dezvoltare importanta in ultimii ani. La nivel de cunoastere si pregatire recuperarea medicala se situeaza destul de bine, in comparatie cu tarile din vestul Europei.
Terapia pentru miscare este necesara pentru scopul terapeutic urmarit. Prin masaj reusim sa crestem fluxul sangvin in muschi. Terapia prin miscare are rolul de a regla dezechilibrul prezent in organism si anume o tulburare care poate duce pe viitor la aparitia anumitor boli.
Terapia pentru miscare utilizeaza ca metode: caldura, curentul elecric, miscarea, climatul, masajul, miscarea si apa. Se realizeaza individual prin programe de exercitii fizice dinamice si statice sau programe terapeutice de prevenire si de recuperare.
Principalul scop al kinetoterapiei este acela de a redobandi calitatiile musculaturii si a se putea recupera eficacitatea efortului fizic.
Kinetoterapia poate trata afectiuni ale aparatului locomotor ortopedice si posttraumatice.
Poate trata afectiuni neurologice si boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos. Terapia pentru miscare, trateaza tulburarile nervoase.
Asa cum stim cu totii ca stresul afecteaza foarte multa lume, trebuie sa avem in vedere ca terapia prin miscare este foarte eficienta pentru eliberarea stresului si pentru relaxarea persoanelor foarte tensionate. Trateaza maladiile congenitale, afectiuniile reumatice , problemele emotionale si tulburarile respiratorii.
Tratementul indicat pentru aceasta trebuie instituit si aplicat cat mai repede pentru ca orice intarziere poate duce la scaderea sanselor de recuperare. Terapia pentru miscare trebuie sa fie repetata zilnic cu mult efort si rabdare.
Aproximativ 60.000 de copii din Romania sufera de scolioza, aceasta fiind o afectiune caracterizata de curbarea coloanei vertebrale. Are consecinte deosebit de grave atat in plan medical cat si in cel psihic. Scolioza afecteaza mersul, postura corpului, calitatea somnului dar si procesul de respirare. Scolioza afecteaza imaginea si stima de sine. Majoritatea oamenilor se simt inconfortabil purtand corsetul in grupurile de prieteni sau la birou. Exista din fericire solutia care te scapa de scolioza. Terapia prin miscare ajuta oamenii sa scape de scolioza, si are un aport in vindecarea organismului. Scolioza nu este singura boala ce poate fi tratata prin miscare.
Kinetoterapia utilizeaza manevre care cuprind modalitatiile de imobilizare si de transport al pacientilor. Tehnicile realizate cu ajutorul kinetoterapeutului, cu sau fara ajutorul echipamentelor. In kinetoterapie se pot folosi doua mari tehnici si anume: tehnica kinetica si tehnica kinetica.
Tehnicile kinetice cuprind doua mari caracteristice de baza: Aceste tehnici cuprind impobilizarea si posturile. Se realizeaza absenta contractiilor musculare voluntare.
Posturile corecte sunt cele mai utilizate in kinetologia terapeutica si intalnim posturi corective care se adreseaza numai partilor moi, la care tesutul conjuctiv poate fi influentat.
Tehnicile kinetice dinamice utilizeaza imobilizarea activa dar si pe cea pasiva. Imobilizarea activa cuprinde imobilizarea activa reflexa ce se realizeaza prin stimularea reflexului de intindere. Aceasta imobilizare voluntara are o serie de efecte benefice si anume: creste amplitudinea miscarii unei articulatii si ajuta la recapatarea sau castigarea coordonarii musculare.
Tehnicile kinetice statice nu determina cresterea segmentului. Acestea folosesc contractii izometrice ce constau in cresterea tensiunii musculare, si nu modifica lungimea muschiului. Exista cateva metode prin care se realizeaza tehnicile kinetice statice: masajul bland al corpului muscular contractat, baia generala calda, si scuturarea ritmica a membrului respectiv.
Concluzionand, kinetoterapia este o terapie repetata care se realizeaza cu ajutorul miscarii, si are ca rezultate restabilirea anumitor functii ale corpului. Kinetoterapia nu este asemanatoare cu gimnastica, desi o inglobeaza.Aceasta utilizeaza miscarea, pentru a ajuta la reglarea dezechilibrului prezent in organism.