Ce este somnul si de ce avem nevoie de el?

Somnul reprezintă modalitatea prin care corpul se poate regenera și își poate redobândi vitalitatea pierdută în timpul zilei. Atât sistemul locomotor, cât și sistemul cognitiv nu își pot desfășura activitatea la parametri optimi pentru o perioada îndelungată de timp, fără repaos.

De aceea, este nevoie de un somn odihnitor, prin care procesele fiziologice să poată reveni la normal. În acest sens, foarte importanta este și calitatea saltelei, care ne poate ajuta să avem un somn de calitate, la finalul căruia să ne trezim odihniți, fără dureri sau amorțeli și plini de energie.

somn sanatos

Cum să avem un somn odihnitor? Poziții de dormit și sfaturi utile.

Pentru a avea un somn de calitate, este necesar să țineți cont de câteva sfaturi:

  • Încercați să vă deconectați complet de la orice activitate sau gând cu minim jumătate de oră înainte de a adormi, astfel încât să vă lăsați creierul să se odihnească și să restabiliți starea de echilibru afectată în timpul zilei.

  • Salteaua are un rol foarte important în obținerea unui somn odihnitor, mai ales în condițiile în care ar trebui să petrecem minim 7 ore în pat pentru odihnă. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale, alegeți-vă salteaua la sfatul unui specialist care o va recomanda pe cea potrivită pentru dumneavostră. Atenție! O saltea comodă și confortabilă nu implică neapărat o postură corectă în timpul somnului. Mai mult decât atât, o saltea nepotrivită poate provoca sau înrăutăți afecțiunile coloanei vertebrale.

  • Poziția în timpul somnului are un rol foarte important atunci când vine vorba despre odihna din timpul nopții. Mușchii, oasele și ligamentele trebuie poziționate în așa fel încât să se evite o presiune asupra lor. De asemenea, poziția coloanei vertebrale este foarte importantă în timpul somnului, aceasta fiind sediul a milioane de neuroni care transmit informația de la creier către mușchii pe care îi controlăm.

  • În acest sens, poziția indicată pentru dormit este cea pe spate, care ne ajută să ne menținem coloana vertebrală sănătoasă, fără a favoriza apariția curburilor și care previne durerile de gât și de spate. Este foarte important ca, pe timpul nopții, coloana să aibă o poziție neutră, astfel încât dimineața să ne trezim odihniți și să nu avem niciun disconfort. De aceea, evitați pe cât posibil dormitul pe burtă, aceasta fiind o poziție de somn care favorizează arcuirea anormală a coloanei vertebrale, punând presiune pe mușchi și încheieturi și afectând astfel circulația și respirația.

  • Persoanele care au dureri de spate, pot pune o pernă sub genunchi și o pernă sub cap. Atenție însă, perna pe care dormim nu trebuie să fie prea mare sau prea pufoasă deoarece ar produce o curbură nesănătoasă în zona gâtului, favorizând astfel apariția durerilor.

  • Respectarea acestor sfaturi ne va aduce un somn liniștit, fără dureri și perturbări, esențial pentru a avea parte de o nouă zi plină de energie. Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenți și la poziția pe care o avem atunci când ne dăm jos din pat. Astfel este indicat să ne răsucim pe o parte, să punem picioarele pe podea, urmând să ne sprijinim în palme și în coate pentru a ne ridica trunchiul. Aceasta poziție este indicate pentru a ne da jos dimineața din pat deoarece nu ne deformează coloana și nu favorizează apariția unor afecțiuni la nivelul său.
 

Beneficiile unui somn odihnitor

Și dacă încă nu v-ați convins care sunt beneficiile unui somn odihnitor asupra organismului, aflați că acesta contribuie și la îmbunătățirea memoriei, la sporirea creativității, ne ajută să ne dezvoltăm concentrarea, să luptăm cu kilogramele în plus și să scăpăm de stres și de grijile de peste zi. Nu în ultimul rând, ajută la creșterea sistemului imunitar, esențial pentru a avea o viață lungă și sănătoasă.
Sursa foto: https://www.facebook.com/Noctooorne/

Comentarii

comments