drenaj

Drenaj limfatic

Drenajul limfatic este o metoda de recuperare medicala ce presupune utilizarea unui ansamblu de tehnici manual, kinetoterapie si tehnici complexe de bandajare cu scopul de a dirija limfa catre ganglionii limfatici functionali. Daca ne gandim ca principala indicatie a drenajului limfatic este aparitia limfedemului si ca principala cauza de aparitie a acestuia este un blocaj, atunci este lesne de inteles de ce dirijarea limfei, cu ajutorul unor tehnici manuale de specialitate, catre gangiolii functionali, este vitala pentru tratarea acestei afectiuni.

Fizioterapeutul va efectua aceasta manevra doar dupa ce a golit alte statii ganglionare pentru a face loc limfei si a nu crea un nou blocaj. Sensul drenajului limfatic manual este de la corp catre mana, dupa care urmeaza directia mana-corp.

Drenajul limfatic poate fi efectuat doar de catre fizioterapeuti acreditati, care au urmat cursuri de specialitate in acest sens. Daca persoana care realizeaza drenajul limfatic nu indeplineste aceste criterii, atunci terapia poate fi daunatoare!

Indicatiile drenajului limfatic manual:

  • picioare umflate, cauzate de insuficienta venolimfatica;
  • limfedemul bratului aparut ca urmare a mastectomie;
  • membre inferioare umflate aparute ca urmare a histerectomiei;
  • edemul post-traumatic: entorse, fracturi, luxatii sau traumatisme.