Drenaj limfatic

Drenajul limfatic este o metodă de recuperare medicală ce presupune utilizarea unui ansamblu de tehnici manuale, kinetoterapie şi tehnici complexe de bandajare cu scopul de a dirija limfa către ganglionii limfatici funcţionali. Dacă ne gândim că principala indicaţie a drenajului limfatic este tratarea limfedemului şi că principala cauză de apariţie a acestuia este un blocaj, atunci este lesne de înţeles de ce dirijarea limfei, cu ajutorul unor tehnici manuale de specialitate, către gangiolii funcţionali, este vitală pentru tratarea acestei afecţiuni.

Fizioterapeutul va efectua această manevră doar după ce a golit alte staţii ganglionare pentru a face loc limfei şi a nu crea un nou blocaj. Sensul drenajului limfatic manual este de la corp către mână, după care urmează direcţia mână-corp.

Drenajul limfatic poate fi efectuat doar de către fizioterapeuţi acreditaţi, care au urmat cursuri de specialitate în acest sens. Dacă persoana care realizează drenajul limfatic nu îndeplineşte aceste criterii, atunci terapia poate fi dăunătoare!

Indicaţiile drenajului limfatic manual:

  • picioare umflate, cauzate de insuficienţa venolimfatica;
  • limfedemul braţului apărut ca urmare a mastectomiei;
  • membre inferioare umflate apărute ca urmare a histerectomiei;
  • edemul post-traumatic: entorse, fracturi, luxaţii sau traumatisme.