Picioarele umflate. Cauze si solutii.
Viata omului modern se desfasoara din ce in ce mai mult intre orele petrecute la birou si odihna de seara, din fata televizorului. Acordam tot mai putin timp activitatilor fizice si ducem o viata sedentara. Acestea sunt cauzele care conduc la aparitia a numeroase afectiuni ale aparatului locomotor si nu numai.
Umflarea picioarelor este una dintre cele mai frecvente manifestari ale unui stil de viata in care statul pe scaun ne ocupa cea mai mare parte a zilei. In limbaj medical, afectiunea poarta numele de edematiere a membrelor inferioare, iar netratata corespunzator, poate conduce in timp la diminuarea mobilitatii membrelor, afectand astfel mersul, dar si calitatea vietii.
Statul la birou si umflarea picioarelor
Lipsa miscarii, la care se adauga pozitia antigravitationala specifica statului la birou, cresc riscul aparitiei edemelor membrelor inferioare. In plus, lipsa musculaturii de la nivelul venelor si a venelor limfatice este un factor care ingreuneaza circulatia sangelui catre inima. Musculatura are rolul unei pompe care pulseaza sangele venos si limfa catre inima. Este lesne de inteles cum, in acest context, survine umflarea picioarelor.
Factori favorizanti
Umflarea picioarelor este rezultatul coexistentei unor factori favorizanti. Astfel, la persoanele care au o lipsa a activitatii musculaturii membrelor inferioare urmatorii factori pot creste riscul de a dezvolta sau a creste edemele membrelor inferioare:
- purtarea unor incaltari sau a unor dresuri care sunt foarte stranse pe piciorul persoanei, in special sub glezna, unde se regasesc unele statii ganglionare;
- lenjerie intima stramta in zona inghinala, care poate comprima ganglionii limfatici aflati in aceasta arie.
- incidenta familiala este foarte importanta deoarece daca in familie au existat persoane cu aceasta afectiune, este foarte probabil ca si rudele apropiate sa experimenteze astfel de probleme.
Complicatii
Fiecare dintre noi s-a confruntat, la un moment dat in viata, cu umflarea picioarelor. Insa, de cele mai multe ori, repausul urmat de un somn odihnitor rezolva problema. A doua zi, picioarele isi recapata dimensiunea si forma. Totusi repetarea acestor episoade va duce, in timp, la cronicizarea patologiei. De asemenea, este posibil, ca odata cu cronicizarea problemei, picioarele sa nu se mai dezumfle. Exista persoane care au insuficienta venolimfatica accentuata si se confrunta cu aceasta afectiune de luni sau chiar ani buni. Picioarele umflate afecteaza foarte mult biomecanica mersului, iar pacientul va constata in scurt timp ca nu va mai putea merge normal, va intampina dificultati la incaltare si la imbracare. Pentru a preveni cronicizarea afectiunii, persoanele care au experimentat in ultima vreme destul de frecvent aceasta problema trebuie sa mearga la terapie.
Vindecare prin fizioterapie si drenaj limfatic
In cazul pacientilor la care umflarea picioarelor survine ca urmare a unei insuficiente venolimfatice, terapeutul va recomanda kinetoterapie, adica tehnici de recuperare medicala ce utilizeaza miscarea ca principal instrument de lucru. Pentru o eficienta crescuta se va combina kinetoterapia cu drenajul limfatic
Kinetoterapie. Fizioterapeutul poate recomanda un program de exercitii specific, special conceput pentru a trata insuficienta venolimfatica si a favoriza circulatia sangelui si a limfei. Setul de exercitii incepe la nivelul soldului, dupa care continua la nivelul genunchiului, urmand sa fie efectuat la nivelul gleznei. Exercitiile sunt simple si nu au contraindicatii majore, putand fi efectuate de oricine. Cheia succesului acestei terapii este ordinea in care sunt efectuate exercitiile si, bineinteles, pozitia si postura pacientului.
Drenajul limfatic. Imbunatateste circulatia limfatica si poate fi realizat atat manual, cat si mecanic, cu ajutorul unui aparat. Drenajul limfatic presupune un set de manevre prin care fizioterapeutul urmareste, prin perceptia sa tactila, sa dreneze limfa. Sensul drenarii este de la zona inghinala catre glezna pentru a-i face loc limfei.
Atentie! A nu se confunda drenajul limfatic cu masajul limfatic, acestea fiind doua lucruri complet distincte. In timp ce drenajul limfatic este recomandat in cazul venelor dilatate si a varicelor, masajul limfatic este total contraindicat in aceste situatii.
Rezultate
Rezultatele se pot observa inca de la prima sedinta, insa sunt recomandate aproximativ 2-3 sedinte pe saptamana. Frecventa intalnirilor este stabilita in functie de fiecare pacient si gravitatea afectiunii sale. Tratamentul este individualizat dupa un consult de specialitate la cabinetul de fizioterapie.
Cum prevenim umflarea picioarelor?
Daca lucrati la birou, puteti efectua unele exercitii simple pentru a preveni umflarea picioarelor:
- Bateti cu talpa piciorului in podea pentru a stimula circulatia sangelui.
- Ridicati-va o data la 40 de minute pentru a va “dezmorti”.
- Cand ajungeti acasa, stati pe spate in pat, cu picioarele in sus si cu fundul lipit de perete timp de 20 de minute.