Cele mai frecvente mituri in fizioterapie

Ca fiecare ramura a medicinei, si in domeniul fizioterapiei exista numeroase mituri. Va propunem in continuare o sinteza a acestora, urmata de contra-argumente ce dovedesc faptul ca nu sunt decat zvonuri fara un fond real. Așadar:

  • Fizioterapia „rascoleste”. Acest lucru inseamna ca atunci cand pacientul urmeaza un program de fizioterapie, in special proceduri precum electroterapia, laserterapia sau ultrasunetul, durerile trebuie sa se accentueze. Pacientii sunt sfatuiti chiar si astazi, de diversi specialisti, sa suporte durerea provocata de procedurile efectuate, motivand ca in final va fi totul in regula. Nimic mai neadevarat.

In primul rand, obiectivul principal al fizioterapiei este alinarea/ combaterea durerii. In cazul in care durerea isi face simtita prezenta in timpul sedintelor de fizioterapie, acest lucru este cauzat probabil de faptul ca procedurile de recuperare nu sunt adaptate pacientului si afectiunii acestuia, deci trebuie ceruta parerea unui alt specialist.

*Exceptii: Spre exemplu, in cazul in care se realizeaza recuperarea medicala pentru o leziune ce a presupus o lunga imobilizare este normală apariția unor dureri de intesitate mică în timpul reluării funcționabilității pierdute prin fizioterapie.

  • Sunt suficiente 10 sedinte de fizioterapie pentru vindecare. De cele mai multe ori, un program de recuperare este structurat conform unor obiective clare, la care se ajunge dupa o anumita perioada. Majoritatea afectiunilor care intra in sfera fizioterapiei, nu pot fi vindecate sau ameliorate in cadrul a 10 sedinte de fizioterapie. De regula, daca un pacient urmeaza un program de fizioterapie bine structurat, dupa 10 sedinte va constata ca, intr-adevar, durerile au fost diminuate sau chiar au disparut. Insa, durerea este doar efectul patologiei, nicidecum cauza. De aceea, este necesara continuarea sedintelor de fizioterapie, astfel incat pacientul sa aiba parte de o recuperare corecta si completa ce va minimiza pericolul apariției recidivei.
  • Fizioterapia este contraindicata in cazurile ocologice. Acest mit a luat nastere din cauza faptului ca in urma cu cativa ani, in policlinicile din Romania fizioterapia presupunea doar tehnici de electroterapie (directa: curent; indirecta: laser sau ultrasunet). Fizioterapia moderna, asa cum este definita de Confederatia Mondiala de Fizioterapie, este parte a medicinei ce trateaza corpul uman prin mijloace si agenti fizici: apa, aer, curent, miscare, masaj s.a.m.d.

Asadar, observam ca plaja procedurile cuprinse in aceasta categorie s-a largit. Procedurile de electroterapie si laserterapie sunt, intr-adevar, de cele mai multe ori, contraindicate in afectiunile oncologice. Insa, drenajul limfatic sau kinetoterapia, care de asemenea sunt incluse in fizioterapie, sunt folosite cu succes in afectiunile oncologice. In acest sens, cateva exemple sunt edificatoare:

Drenajul limfatic care trateaza limfedemul bratului postmastectomie;

— Kinetoterapia pentru recuperarea medicala in cazul pacientilor cu membre amputate din cauza cancerului osos;

— Terapia Vojta pentru recuperare pacientilor cu incontinenta urinara in urma operatiei pentru cancer de prostata.

  •  Fizioterapia poate fi realizata de oricine. De multe ori, fizioterapia, care cuprinde şi kinetoterapia ( terapie prin miscare), este considerata o tehnica ce poate fi realizata chiar si de catre instructori de aerobic, de fitness, antrenori sau chiar rude ale pacientului care cer sfatul specialistului pentru continuarea exercitiilor acasa. Doar fizioterapeutul poate lucra cu pacientul pentru a avea rezultate optime, fiind singurul care poate adapta corect procedurile de recuperare in functie de evolutia inregistrata.

Atentie! Nu orice specialist care lucreaza in domenii tangentiale activitatii fizice are cunostintele unui fizioterapeut si poate realiza procedurile medicale specifice. Drenajul limfatic este un exemplu foarte bun in acest sens. Deoarece seamana cu un masaj, acesta este practicat si de persoane care nu au o calificare in acest sens. De cele mai multe ori, rezultatele intarzie sa apara, iar starea pacientului se poate agrava.

  • Odata trecut pragul de 1 an, pacientii cu AVC nu vor mai progresa. Pacientii care au suferit un accident vascular cerebral sunt cei care resimt cel mai mult beneficiile fizioterapiei. Cu toate acestea, exista un mit conform caruia recuperarea medicala prezinta rezultate doar in primul an, urmatoarele sedinte fiind doar pentru mentinerea rezultatelor obtinute. Acest lucru nu este adevarat deoarece procesul de recuperare se bazeaza pe capacitatea sistemului neuronal de a crea noi legaturi si noi modele de miscare, proces activ pe toata durata vietii. Este adevarat, ca odata cu imbatranirea, scade si capacitatea omului de invatare, capacitate ce se afla in stransa legatura cu capacitatea de a crea modele noi de miscare . Redobandirea controlului motor este, de asemenea, un proces de invatare, care poate dura mai mult de un an.

Comentarii

comments