Durerea cronica si depresia
Asa cum va povesteam in articolul anterior, intelegerea stiintifica a durerii evolueaza rapid. Daca inainte se considera ca prezenta durerii implica doar existenta unui factor fizic, totusi, in prezent, stiinta ne-a condus sa descoperim importanta pe care o au consecintele experimentarii sentimentului de durere. Durerea genereaza reactii emotionale semnificative care pot mari suferinta legata de aceasta.
In cazul durerii cronice, lupta unei persoane de a evita durerea se transforma de multe ori intr-un efort inutil si creeaza multe frustrari. In aceasta lupta cu durerea cronica, se poate intampla ca omul sa cada intr-o depresie sau intr-o stare deprimanta care sa-l faca sa-si piarda bucuria si optimismul.
Durerile corporale in depresie
Durerile corporale reprezinta un simptom comun al depresiei, studiile aratand ca cei care sufera de aceasta afectiune resimt durerile mult mai intens.
Conform celor mai recente investigatii, nivelul citokinelor este mai inalt la persoanele care traverseaza episoade de depresie. Citokinele trimit mesaje celulelor ce afecteaza modul in care sistemul imunitar raspunde la infectii si boli. Astfel, ele pot declansa dureri care sa produca inflamatii (raspunsul corpului la infectii sau leziuni). Rolul inflamatiilor este de a ajuta corpul sa se protejeze prin distrugerea, eliminarea sau izolarea zonei infectate sau lezate.
Multe studii concluzioneaza ca inflamatia poate fi o legatura intre depresie si afectiunile care apar deseori odata cu depresia.
O tulburare care s-a demonstrat ca se dezvolta odata cu depresia este fibromialgia. Fibromialgia cauzeaza durere cronica musculara, oboseala si multiple puncte sensibile (zone ale corpului ce creeaza un un răspuns neadecvat stimulului aplicat – deobicei durere mai crescută). Astfel, persoanele cu fibromialgie au mai multe sanse sa sufere de depresie si alte boli mentale.
Simptome ale durerii cronice si depresiei
Cu durerea cronica o persoana poate sa resimta constant tensiune si stres. In timp, prezenta stresului poate sa lase loc aparitiei diferitelor probleme emotionale asocitate cu depresia, precum:
–alterarea starii de spirit
–ura
–anxietate cronica
–gandire confuza
–diminuarea stimei de sine
–stres in familie
–oboseala
— griji financiare
–iritabilitate
–epuizare fizica
–activitate sexuala redusa
–alterarea somnului
–izolare sociala
–luarea sau scaderea in greutate
–probleme la locul de munca
Rolul miscarii in tratarea durerii cronice si a depresie
Numeroase studii atrag un semnal de alarmă asupra legăturii între depresie şi nivelul scăzut de serotonină. Serotonina reprezintă un mediator chimic ce are ca rol facilitarea şi realizarea proceselor cerebrale, atât cognitive, cât şi senzitive şi motorii. Astfel, un dereglaj al nivelului serotoninei va cauza o diminuare semnificativă a întregii vieți a unui individ.
Cercetari si studii din domeniul medical continua sa ne demonstreze importanta mişcării fizice (activității fizice de timp liber) în creşterea nivelului serotoninei, cu un efect pozitiv în depresie şi implicit în durerile cronice.
Pentru tratarea corecta a durerii cronice se indica o interventie multidisciplinara intrucat persoanele aflate in suferinta fizica asociata cu o depresie, vor avea tendinta de a lega durerea de activitatea fizica sau de un anumit tip de miscare.
De aceea, cel mai important pas pe care un pacient trebuie sa-l faca in ameliorarea durerii consta in eliminarea fricii de exercitii fizice (in mod adaptat si progresiv) si adoptarea unui stil de viata în care mişcarea să nu creeze anxietate şi să întrețină cercul vicios durere – mişcare.
De asemenea, miscarea contribuie la diminuarea durerii, la evitarea accidentarilor si la ameliorarea depresiei prin eliberarea aceleasi clase de substante chimice din creier care sunt furnizate de medicamentele antidepresive din categoria inhibatorilor selectivi ai recaptarii serotoninei.
In astfel de situatii, indicat este sa se consulte un fizioterapeut pentru dezvoltarea unui plan de exercitii personalizat care sa ofere pacientului siguranta si incredere.