Durerea si frica de miscare. Partea a II-a.
Cum se trateaza frica de miscare?
Tendința mondială în tratamentul durerilor este de a fi rapid investigate imagistic si de a se recomanda repaos total. Dar cum atunci când avem o durere de cap nu o privim neapărat ca o patologie la nivelul capului, ci ca o durere de cap, si nu ne oprim din mişcare sau din activitățile cotidiene, tot astfel ar trebui sa procedam si cand avem o durere de spate. Nu mai repetam miscarea care ne-a cauzat durerea, insa nu ne indepartam de la o viata activa.
Daca la inceput corpul realizeza miscari compensatorii ca mijloc de aparare impotriva durerii, pe termen lung acest lucru se intoarce impotriva noastra. Ceea ce astazi ne face sa ne simtim bine si ne creaza un anumit confort psihic, maine se poate dezvolta intr-o frica pentru orice tip de miscare ce ne-a provocat durerea initiala.
Intr-un studiu realizat asupra pacientilor cu lombosciatica, Dr. Kristin Thuve Dahm mentiona ca nu exista diferente intre cei care au facut miscare in timpul durerilor si cei care au recurs la repaos complet la pat.
Asadar, putem deduce cu usurinta ca miscarea nu le-a accentuat durerea celor care au continuat sa isi mentina activitatea cotidiana normala. Cu toate acestea, este normal sa dezvoltam o frica de miscare atunci cand durerea apare in urma unei miscari, deoarece creierul nostru va considera ca miscarea este responsabila de aceasta conditie.
“Pentru a elimina frica de miscare, fizioterapeutul va folosi diferite metode de recuperare, incepand cu exercitii usoare, in care pacientul trebuie sa se mobilizeze, si continuand cu exersarea acelor miscari pe care le considera a fi dureroase, pana cand pacinetul realizeaza prin propiile mijloace ca nu exista niciun efect catastrofal asociat cu miscarea”, afirma Bogdan Goga, fizioterapeut in centrului “Terapie pentru miscare”.
La fel de utile pot fi si sedintele de relaxare. Astfel, pacientul se elibereaza de tensiunea fizica si emotionala pe care a acumulat-o in zonele pe care se teme sa le miste. Treptat, anxietatea si emotiile negative asociate miscarii zonei cu probleme se vor reduce si pacientul isi poate desfasura normal activitatile cotidiene.