Adevarul despre durerea cronica
Lumea noastra, universul, toata realitatea noastra, exterioara si interioara, se bazeaza pe un organ vital – creierul. Acesta masoara, filtreaza, alege, decide, invata, prevede, intuieste, construieste si, inclusiv, inventeaza senzatiile, perceptiile si experientele noastre.
Creierul este cel care primeste semnale ce ajung la el in zecimi de secunde, le interpreteaza si genereaza durerea. Cu cat o persoana resimte de mai mult timp durerea, cu atat si creierul se va perfectiona in a produce durere.
In realitate, durerea nu este altceva decat o perceptie a creierului despre o situatie periculoasa, astfel incat, orice schimbare a modului in care creierul percepe durerea poate duce la diminuarea sau acccentuarea acesteia.
Cum definim durerea cronica?
Durerea cronica este un tip de durere ce se mentine pe parcursul mai multor saptamani, luni sau inclusiv ani. Ea poate avea atat cauze cunoscute, precum o leziune, o infectie temporara sau o afectiune de lunga durata, cat si cauze necunoscute. In ambele cazuri, durerea provoaca un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientului.
Provocarile fizice si emotionale pot determina urmatoarele schimbari in viata unei persoane ce sufera de durere cronica:
–aparitia insomniilor, a cosmarurilor ori a unui somn nelinistit;
–scaderea productivitatii si randamentului la locul de munca;
–scaderea capacitatii de memorare si concetrare;
–stari de nervozitate, agitatie, irascibilitate.
De asemnea, durerea cronica este privita ca o experienta personala ce nu poate fi masurata ca alte probleme medicale. Daca ruperea unui picior poate fi confirmata printr-o radiografie X-ray, iar o infectie prin aflarea numarului de leucocite in urma unor analize de sange, pentru a masura nivelul de durere nu exista niciun test medical.
Durerea cronica, intre mit si realitate
Durerea cronica nu a fost dintotdeauna bine inteleasa. Asa ca, pentru mult timp, specialistii in domeniul medical au fost ferm convinsi ca intotdeauna durerea este cauzata de o manifestare a unei leziuni sau a unei boli. De aceea, s-au axat pe tratarea cauzei principale a durerii, cu convingerea ca, odata ce disfunctia sau boala a fost vindecata, va disparea si durerea cronica.
Astfel, de multe ori, persoanele cu durere cronica continua sa fie tratate de unii medici ca si cum ar avea o durere imaginara sau exegerata. Iar pentru ca nu exista nicio dovada obiectiva ori constatari fizice care sa explice durerea, pacientii merg de la un medic la altul pentru a gasi o explicatie.
Insa, contrar credintei populare, toate durerile sunt reale. Din momentul in care durerea nu mai este o functie cu rolul de a semnaliza exista unui sistem nervos sanatos, durerea cronica devine o problema si trebuie tratata ca patologie primara.
Gestionarea durerilor cronice
Pentru o mai bună gestionare a unei dureri cronice, va sfatuim sa cautati răspunsuri la urmatoarele întrebări :
• Ce anume din viața mea – gândurile mele, principiile mele, obiceiurile mele, regimul meu, relațiile mele – implică o amenințare ?
• Ce anume din viața mea – gândurile mele, principiile mele, obiceiurile mele, regimul meu, relațiile mele – implică siguranță ?
Succes!