SCOLI CAMP – prima tabara de scolioza din Romania

 

Interviu realizat in colaborare cu Gerge Ruta, 5b

fizioterapeut in cadrul centrului Terapie pentru Miscare

  • Care este conceptul Scoli Camp?

Conceptul taberei Scoli Camp doreste sa aduca in prim plan beneficiile tratamentului nonchirurgical in tratarea scoliozei la copii/adolescenti si dimensiunea impactului psihologic asupra acestora. De asemenea, Scoli Camp doreste sa “demonteze” conceptiile gresite legate de impedimentul de a face miscare atunci cand porti corsetul medicinal.

Scoli Camp consta intr-un program de interventie de 7 zile, bazat pe exercitii intensive si activitati interactive de miscare in corset (gimnastica ritmica, inot, baschet, dans), sub supravegherea si indrumarea a zece specialisti kinetoterapeuti, psihologi si pedagogi.

  • Cui se adreseaza tabara de scolioza?

Tabara de scolioza se adreseaza copiilor peste 12 ani, dar si parintilor, prin prisma abordarii complexe a scoliozei, atat din punct de vedere al fizioterapiei, cat si al insusirii de informatii corecte cu privire la modul in care purtarea corsetului afecteaza sau nu calitatea vietii sociale a copilului si ii limiteaza posibilitatile de miscare si practicare a sportului.

De altfel, la Scoli Camp pot participa copiii/adolescentii care prezinta un nivel avansat al scoliozei, fiind astfel si purtatori de corset medicinal.

  • Ce tipuri de activitati ati desfasurat in tabara?

Tabara a oferit posibilitatea participantilor sa experimenteze o gama larga de activitati , de la exercitii de kinetoterapie, la momente recreative si de socializare si pana la sedinte de psihoterapie. Daca prima parte a zilei o dedicam exclusiv activitatii fizice si kinetoterapiei, incepand cu perioada de dupa-amiaza, programul era diversificat de la o zi la alta. Astfel, am ajuns impreuna cu echipa sa vizitam salina Turda, unde am urcat si am coborat 26 de etaje purtand corsetele, am mers la Gradina Zoologica din Targul Mures, in expeditie pe Platoul Cornesti si am participat la Festivalul Internațional de chitare Harmonia Cordis, găzduit de Palatul Culturii din Târgu Mureș.

Programul unei zile din Scoli Camp incepea dimineata cu exercitiile de inviorare si gimnastica in corset, dupa care urmau exercitiile specifice terapiei Schroth si exercitiile corective si de tonifiere in corset. Urma apoi o ora de consiliere psihologica, dupa care luam pranzul si ne pregateam pentru inot, baschet, dans sau plecam in afara hotelului pentru a vizita diferite puncte turistice.

Parintii copiilor au luat si ei parte la programul Scoli Camp, beneficiind de un grup de suport, sustinut de psihologul taberei, unde, prin discutii libere, au putut sa faca schimb de experiente si sa isi impartaseasca astfel temerile, curiozitatile si dificultatile pe care le-au intampinat  in depistarea si tratarea scoliozei la copii.

  • Pe ce ai pus accentul cand ai lucrat cu copii din tabara?

Ca si kinetoterapeut, in primul rand, a trebuit sa ma ocup de aplicarea exercitiilor de scolioza prin Terapia Schroth, ce consta intr-un  complex de exercitii de respiratie si contractii musculare, ce au ca scop final indreptarea coloanei si ameliorarea acestei afectiuni.

Apoi am coordonat diferite jocuri distractive si de relaxare in corset, precum bacshet, aqua gym, inot, activitati pe care suntem tentati sa le privim cu o oarecare retinere atunci cand purtam corsetul, dar care practic pot fi realizate la fel de normal si in aceste conditii.

De asemenea, am discutat si am abordat cu participantii subiecte ce tin de eliminarea factorilor care pot duce la aparitia sau agravarea scoliozei, precum pozitia necorespunzatoare in banca, purtarea unui ghiozdan mult mai greu sau a unor modele de incaltaminte neadecvata.

  • Care a fost cea mai mare provocarea in terapia cu participantii?

Cu siguranta cea mai mare provocare a fost aceea de a ma transpune in pielea adolescentilor, care deja isi stabilisera niste bariere psihologice, pentru a gasi cea mai buna modalitate prin care sa le explic si sa le demonstrez ca nu trebuie sa ramana inactivi in corset si ca pot inota, dansa si face miscare ca orice alta persoana.

  • Ce a insemnat experienta Scoli Camp pentru tine?

Privita din perspectiva specialistului in fizioterapie, Scoli Camp a insemnat o experienta inedita in dezvoltarea mea profesionala, prin  aplicarea tehnicilor de kinetoterapie intr-un context cu totul diferit fata de ce s-a mai facut pana acum in Romania, cu un ritm si o intensitate diferite si cu o abordare complexa, atat la nivel  fizic, cat si emotional.

 

Comentarii

comments