Trosnitul degetelor. Intre mit si realitate.

Trosnitul degetelor, un obicei destul de des intalnit si practicat cu constiinciozitate de multe persoane, pare sa fi generat destule mituri de-a lungul timpului, astfel incat sa ne intrebam cu seriozitate daca ne afecteaza sau nu sanatatea.

Dar mai intai, pentru a intelege de ce ne trosnesc degetele, trebuie sa stim cate putin despre anatomia mainilor.

Asadar, fiecare parte a degetelor noastre care se flexeaza se numeste articulatie. Acest lucru nu este valabil doar pentru maini, o articulatie fiind doar uniunea a cel putin doua oase, motiv pentru care avem articulatii in tot corpul: la cot, la genunchi, la solduri, spate, etc. Capetele oaselor sunt legate intre ele de o capsula articulara in interiorul careia se afla un lichid de o consistenta asemanatoare cu cea a albusului de ou, pe care il numim lichid sinovial. In acest lichid sunt dizolvate anumite gaze.

Legile fizice ale gazelor ne indica faptul ca atunci cand volumul creste, scade presiunea. Cand ne trosnim degetele, la nivelul articulatiilor are loc o intindere, spatiul dintre articulatii se mareste (creste volumul), iar presiunea gazelor din lichidul sinovial scade. In acest moment gazele isi pierd solubilitatea si se formeaza bule, care ajunse la suprafata, explodeaza producand zgomotul caracteristic trosnetului degetelor.

De ce nu putem sa ne trosnim de doua ori la rand degetele?

Gazele din lichidul sinovial au nevoie de aproximativ 15 minute pentru a se dizolva din nou. Odata dizolvate, daca supunem articulatiile unei alte intinderi, se vor forma din nou acele bule.

Trosnitul degetelor ne afecteaza?

Unii experti sustin ca hipermobilitatea articulatiei ar fi o consecinta a acestui obicei. Altii cred ca trosnitul degetelor poate provoca aparitia artrozei. Cert este ca nu exista studii care sa demonstreze existenta vreunei astfel de consecinte.

Totusi, in 2009, Donal L. Uger a luat premiu Ig-Nobel de Medicina pentru studiul in care si-a trosnit degetele mainii stangi timp de 60 de ani, dar nu si pe cele de la mana dreapta. Rezultatul a fost ca nu a existat nicio diferenta intre cele doua maini, ambele degenerandu-se in acelasi fel.

Comentarii

comments